Když jsem zkoušel češtinu, málem zavolali sanitku, žertoval Ewan McGregor ve Varech

ČTK Kultura ČTK, Kultura
1. 7. 2023 23:06
Skotský herec a režisér Ewan McGregor tuto sobotu večer z rukou Jiřího Bartošky převzal cenu prezidenta karlovarského festivalu. Dvaapadesátiletý rodák z města Perth, kterého proslavily snímek Trainspotting či sága Hvězdné války, poté se svou dcerou, herečkou Clarou McGregor, uvedl jejich společný snímek Druhá šance.

"Tohle vidět je jako ve snu. Když jsem vyrůstal, snil jsem, že budu hercem, a tohle je přesně jako ten splněný sen," reagoval McGregor na vřelé přijetí diváky v karlovarském hotelu Thermal, do jehož velkého sálu přišel po půl jedenácté večer. Předtím rozdával autogramy na červeném koberci.

"Chystal jsem se cosi říct v češtině, ale když jsem to zkoušel, někdo mě zaslechl a málem volal sanitku, protože to znělo, jako by mě potkala mozková příhoda," zažertoval. Několikrát divákům poděkoval. "Mám velké štěstí, že mohu být hercem, mám rád to, co dělám, a mám štěstí, že to dělat mohu," uzavřel McGregor, načež na jeviště pozval dceru Claru.

V jejich loňském filmu Druhá šance se otec a dvacetiletá dcera, kteří od sebe byli dlouho odloučeni, vydávají na cestu z amerického San Diega do Nového Mexika. Po letech k sobě nacházejí vztah skrze dívčiny problémy se závislostí. V dramatu plném jemného humoru a rodičovské lásky s každým překonaným kilometrem zjišťují, kolik toho mají společného. Snímek natočila Emma Westenberg.

McGregor do Varů kromě dcery dorazil také s manželkou, osmatřicetiletou americkou herečkou Mary Elizabeth Winstead, známou z televizního seriálu Fargo nebo čtvrtého a pátého dílu filmové Smrtonosné pasti.

Ewan McGregor započal hereckou kariéru v 90. letech minulého století, kdy získal první role v televizních seriálech, a především začal spolupracovat s režisérem Dannym Boylem. Za roli v černé komedii Mělký hrob obdržel cenu Empire pro nejlepšího britského herce. Mezinárodní senzaci znamenal jejich společný film Trainspotting z roku 1996. Adaptace románu Irvina Welshe se stala druhým nejúspěšnějším britským filmem všech dob.

Do světa hollywoodských snímků McGregor poprvé vstoupil jako rytíř Jedi Obi-Wan Kenobi v nové trilogii Hvězdných válek z přelomu tisíciletí. Poté s Ridleym Scottem natočil válečné drama Černý jestřáb sestřelen a s Bazem Luhrmannem muzikál Moulin Rouge. Film získal dva Oscary a McGregor obdržel Evropskou filmovou cenu i první nominaci na Zlatý glóbus.

Postupně jeho herecké umění využili také slavní režiséři Tim Burton, Michael Bay, Marc Forster nebo Woody Allen. Pokračovala i jeho práce na Hvězdných válkách, k nimž se vloni vrátil rozpačitěji přijatým seriálem Obi-Wan Kenobi. V roce 2016 debutoval Ewan McGregor také jako režisér, když na plátno převedl knihu Philipa Rotha Americká idyla a zároveň v adaptaci vytvořil hlavní roli. Rok nato se vrátil ke spolupráci s Dannym Boylem, aby ve snímku T2 Trainspotting oživili osudy hrdinů slavného filmu po 20 letech. V současné době Ewan McGregor natáčí historický seriál A Gentleman in Moscow, jejž rovněž produkuje.

Video: Líbají mě i objímají, říká tlumočnice filmových hvězd

"S těmi filmovými hvězdami, které přijely do Karlových Varů, byla vždy velice příjemná spolupráce," řekla v pořadu Spotlight tlumočnice Helena Koutná. | Video: Jakub Zuzánek
 

Právě se děje

Další zprávy