Prequel k Puccinimu. Národní divadlo uvedlo operu Don Buoso, režíruje Radok

ČTK Kultura ČTK, Kultura
4. 11. 2023 10:46
Prequelem k více než 100 let starému dílu Gianni Schicchi italského skladatele Giacoma Pucciniho je nová opera skladatele Jana Kučery v režii Davida Radoka. Jmenuje se Don Buoso a tento pátek měla premiéru v pražském Národním divadle. Slovo prequel pochází z filmového světa a označuje vyprávění, jehož děj předchází příběhu původního díla.
Na snímku ze zkoušky Dona Buosa jsou Jana Sýkorová jako Zita, Zdeněk Plech coby Betto Di Signa a Jana Šrejma Kačírková v roli Nelly.
Na snímku ze zkoušky Dona Buosa jsou Jana Sýkorová jako Zita, Zdeněk Plech coby Betto Di Signa a Jana Šrejma Kačírková v roli Nelly. | Foto: Ilona Sochorová

Titulní roli ztvárnil Štefan Margita. Dona Buosa uvádí první scéna společně s Pucciniho jednoaktovkou Gianni Schicchi, v jejíž hlavní roli účinkuje Svatopluk Sem.

Hudebního nastudování se ujal italský dirigent Giancarlo Andretta. Po nedělní druhé premiéře budou nejbližší reprízy následovat 9. a 28. listopadu.

Dona Buosa složil šestačtyřicetiletý dirigent a skladatel Kučera na Radokovo české libreto, které následně pro zhudebnění přeložila do italštiny Maddalena Rossi. Odehrává se přímo před Pucciniho operou a líčí, co předcházelo Buosově smrti, kterou jednoaktovka Gianni Schicchi začíná.

"Jan Kučera napsal operu, která se naprosto hodí před Pucciniho kus," míní Štefan Margita, představitel Dona Buosa. "Vychází z jeho stylu, ale zároveň vzniklo svébytné originální dílo. Renomovaný režisér David Radok, kromě toho, že je autorem libreta a režie, je současně i scénografem této nádherné a čisté produkce a je mi ctí s ním spolupracovat," dodává.

Radok na opeře pro pražské Národní divadlo pracoval po 22 letech, naposledy tu začátkem tisíciletí režíroval Vojcka od Albana Berga v koprodukci s divadlem ve švédském Göteborgu, které bylo tehdy jeho domovskou scénou. Za tento příběh zotročeného chudého vojáka, využívaného a zneužívaného společností, ve které žije, získal Cenu Alfréda Radoka pro inscenaci roku. Vojcek zvítězil také v novoroční anketě Divadelních novin.

Od té doby Radok pouze v činohře Národního divadla nastudoval Shakespearovu tragikomedii Troilus a Kressida, která měla premiéru v roce 2012.

Pucciniho opera Gianni Schicchi se dočkala prvního uvedení roku 1918 v newyorské Metropolitní opeře. Slavný italský skladatel ji vytvořil jako součást triptychu jednoaktovek, z nichž právě Gianni Schicchi tvoří humorné vyvrcholení. "Gianni Schicchi je úžasná opera plná zvratů a překvapení," podotýká Svatopluk Sem, představitel této role.

 

Právě se děje

Další zprávy