Klicperovo divadlo se zbarvilo do modrožluté, uvádí novou britskou komedii

ČTK ČTK
12. 3. 2022 11:52
Nasvícení budovy královéhradeckého Klicperova divadla v modrožlutých barvách provázelo páteční open air akci na podporu Ukrajiny napadené Ruskem. Konala se venku a její součástí byly koncert nebo sbírka Pomozte Ukrajině s Pamětí národa, kterou pořádá organizace Post Bellum.

Zazněly i písně v ukrajinštině, jež zazpívala herečka Lucie Andělová s kapelou Zbabělci. Dorazilo odhadem 250 až 300 lidí, spočítal mluvčí divadla Martin Sedláček. Před ruskou invazí utíkají Ukrajinci také do Hradce Králové, kde procházejí krajským asistenčním centrem v kongresovém centru Aldis. Tam se zaregistrovalo již přes 4900 lidí.

Klicperovo divadlo tuto sobotu 12. března uvede odloženou premiéru komedie Doma, jsem zlato! od britské dramatičky Laury Wadeové. Režíruje ji Jan Holec a jde o první zdejší premiéru letošního roku, do nějž znovu zasáhla opatření proti šíření nemoci covid-19.

"Trvalo skoro dva roky, než jsme mohli tuto skvělou věc začít zkoušet. Zajímavé je, že za tu dobu se hra stala ještě aktuálnější," míní dramaturg Martin Satoranský. Podle něj je teď komedie Wadeové ještě důležitější, protože "veřejným prostorem začaly otřásat nejrůznější kauzy spojené s hnutím #MeToo a v Čechách se konečně začala vést diskuse o palčivých problémech lidského soužití, o stereotypech spojených s mužskou a ženskou rolí".

Čtyřiačtyřicetiletá Wadeová se v textu zabývá postavením mužů i žen v současné společnosti, stejně jako touhou opustit složitý svět plný stresu a zmatků. "Pomocí vtipných dialogů, skvěle napsaných postav a výbušných situací rafinovaně reflektuje celou sérii palčivých problémů, které nás v přetechnizované a informacemi přesycené době trápí," shrnuje mluvčí královéhradecké scény.

Ústřední postavou hry je mladá Judy, která chce být dokonalou manželkou v dokonalém domově. Hraje ji Lucie Andělová. V roli jejího manžela, realitního makléře Johnnyho, diváci uvidí Jakuba Tvrdíka.

Druhý partnerský pár a přátele Judy a Johnnyho ztvární Natálie Holíková a Michal Lurie. Čtveřici doplňuje Judyina excentrická a nonkonformní matka Sylvie v podání Martiny Novákové a Johnnyho nadřízená z realitní kanceláře Alex, kterou hraje Michala Gatialová.

Komedie Doma, jsem zlato! měla světovou premiéru před čtyřmi roky ve skotském Walesu, odkud pokračovala do londýnského Národního divadla a vloni ještě do tamní divadelní čtvrti West Endu.

Hra získala nejprestižnější ostrovní divadelní ocenění Laurence Olivier Award za nejlepší novou komedii. Po sobotní premiéře bude na programu Klicperova divadla opět 22., 23. a 25. března a znovu 19., 23. a 28. dubna.

 

Právě se děje

Další zprávy