Když věda zkoumá štěstí. Divadlo uvádí Havlovu Ztíženou možnost soustředění

ČTK ČTK
8. 2. 2022 11:05
Svižné tempo i humor slibuje nová inscenace hry Ztížená možnost soustředění od bývalého prezidenta Václava Havla, kterou uvede činohra brněnského Národního divadla. Výrazné kostýmy a scénografie odpovídají době vzniku, tedy druhé polovině 60. let minulého století.

Režie se ujal ředitel divadla Martin Glaser. Páteční premiéra v Redutě už je vyprodaná, na tu sobotní zbývají poslední volná místa. Nejbližší reprízy následují 18. a 26. února a znovu 17. a 31. března.

Dramatik, disident a porevoluční prezident Havel psal podle Glasera hry pro diváky, kteří mají chuť být jeho partnery. "Nebylo by fér slibovat komedii, při které se divák uvelebí v křesle a řekne si: tak mě bavte! V tom jsou jeho hry opravdu 'těžké', protože pobaví jen toho, kdo chce při sledování nechat zapojený mozek," míní Glaser.

Havla považuje za opravdového divadelníka, který vytvářel perfektní komediální situace i přesně odpozorované lidské typy a nabízel osobitou variaci na prastaré funkční žánry. "A protože je opravdu autorem geniálním, tak ke stavbě svých předchůdců, kteří cizelovali drama a komedii staletí před ním, přidává své specifické patro," dodává režisér.

Ztížená možnost soustředění vznikla roku 1968 pro pražské Divadlo Na zábradlí. Hlavní postavou je vědec Eduard Huml. Své teorie o štěstí diktuje mladé stenografce Blance, která ho přitahuje. Huml je však ženatý, dokonce má milenku Renatu. Ta s manželkou Vlastou o sobě navzájem vědí a nutí Humla, aby jeden, či druhý vztah ukončil. Vědec oběma slibuje, že "to" s "tou druhou" při nejbližší příležitosti skoncuje.

Huml je také účastníkem výzkumu doktorky Balcárkové, která má prostřednictvím počítače zvaného Puzuk zjistit vše, co se týká lidské individuality. Tým se pravidelně setkává v domácnosti Humlových, kde se však citlivý přístroj pokaždé zhroutí. Výsledkem je podle brněnských divadelníků situační komedie o štěstí, které se stalo tématem vědeckého zkoumání.

Humla ztvární Tomáš David, jeho manželku Hana Tomáš Briešťanská. Milenku hraje Zuzana Černá, stenografku Veronika Lapková. V dalších úlohách se představí Tereza Groszmannová, Roman Blumaier, Viktor Kuzník a Jan Grygar.

 

Právě se děje

Další zprávy