Divadelní kritika posmrtně ocenila Norberta Lichého. Inscenací roku jsou Bakchantky

ČTK Kultura ČTK, Kultura
16. 3. 2024 22:09
Divadlem roku 2023 se stalo pražské X10. Ceny divadelní kritiky byly předány tuto sobotu přímo na vyznamenané scéně. Za roli stárnoucího Andrého ve hře Otec porota ocenila nedávno zesnulého Norberta Lichého.

Inscenací roku jsou Bakchantky, které v režii Jana Friče uvedlo pražské Národní divadlo. Nejlepší ženský výkon předvedla Anežka Kubátová Na zábradlí ve hře O Pavlovi. Záznam slavnostního večera, jejž moderoval Jakub Folvarčný, lze zpětně vidět na webu České televize.

Eurípidova antická klasika Bakchantky dle organizátorů vnesla do Stavovského divadla témata pokory a msty, davového šílenství, ale také travestie. Bakchantky jsou vášnivé ženy, které se během podivného rituálu oddávají orgiím a propadají do stavu připomínajícího absolutní šílenství. Inscenace divákům předkládá prudkou srážku a utkání pudového s racionálním rozměrem života. Hudebně-divadelní projekt režiséra Jana Friče doprovází popová skupina Bert & Friends a operní sbor.

"Chtěl bych poděkovat vesmíru za velkorysost, že jsme se všichni mohli sejít a smysluplně spolu strávit čas. A k tomu je důležité mít čas. Máme ho hrozně málo, děláme toho strašně moc a je to škoda. Měli bychom začít hledat, jak toho času na ty věci mít víc, abychom ho trávili smysluplně a nedělali zbytečnosti," řekl při přebírání ocenění Frič.

Bakchantky získaly ještě druhou cenu kritiky, a to za hudbu Jakuba Kudláče.

Cenu za mužský herecký výkon posmrtně dostal Norbert Lichý z ostravského Divadla Petra Bezruče za postavu Andrého, jehož mysl a paměť se postupně rozpadají vlivem Alzheimerovy choroby. "Norbert Lichý opět prokazuje herecké mistrovství v jednání slovem, ve schopnosti vytěžit komediální potenciál i ze situací, lidsky velmi dojímavých a zároveň tragikomických," uvedl jeden z kritiků Ladislav Vrchovský.

Lichý zemřel náhle letos v lednu, bylo mu 59 let. Cenu za něj v sobotu převzal režisér inscenace Jan Holec. Na jevišti přečetl esemeskovou konverzaci, kterou měl s hercem asi čtyři měsíce před zkoušením.

V ženské kategorii získala cenu za herecký výkon Anežka Kubátová za roli Dani Horákové, novinářky a třetí manželky filmaře Pavla Juráčka. Jde o jevištní adaptaci biografické knihy O Pavlovi v režii Anny Klimešové. "Děkuji. A mávám na Zábradlí," řekla na jevišti Kubátová stručně. Za ztvárnění Horákové už loni dostala Cenu Divadelních novin. 

Divadlem roku se stalo pražské X10. Na ceremoniálu za něj poděkovala jeho ředitelka a kreativní producentka Lenka Havlíková. "Děkuji všem spolupracovnicím a spolupracovníkům od roku 2013, kdy bylo divadlo založeno. Je to naše společná práce a energie, která nás dovedla někam a dovede nás ještě dál," uvedla.

Režisér a autor Tomáš Dianiška si odnáší cenu za nejlepší poprvé uvedenou českou hru, stejné ocenění získal už v roce 2022. Letos to bylo za Tělo tajné agentky, které sám režíroval v královéhradeckém Klicperově divadle.

Cenu kritiky Talent roku 2023 si vysloužil režisér a dramatik Tomáš Ráliš, jenž patří mezi naděje divadelní scény. Loni potřetí za sebou získal Cenu Evalda Schorma, kterou uděluje agentura Dilia studentům divadelních škol za původní hru. Za nejlepší scénografii loňského roku převzaly ocenění Tereza Gsöllhoferová a Eva Justichová za představení Climax spolku Pomezí.

V neoceňované kategorii "největší zážitek ze zahraničního divadla" se na prvním místě v anketě umístila inscenace Spartakus: Láska za časů moru Weroniky Murek a Jakuba Skrzywanka, kterou ve Skrzywankově režii uvedl Teatr Współczesny ve Štětíně. Inscenace byla v Česku poprvé k vidění na festivalu Nová komedie a poté na festivalu Divadelní svět Brno 2023.

Ve 32. ročníku cen udílených na základě ankety časopisu Svět a divadlo, které dříve nesly jméno Ceny Alfréda Radoka, hlasovalo 66 kritiků.

Vítězové Cen divadelní kritiky za rok 2023

Inscenace
Euripidés: Bakchantky, režie Jan Frič
Národní divadlo Praha

Ženský herecký výkon
Anežka Kubátová, role Dani Horákové v inscenaci O Pavlovi
Divadlo Na zábradlí, Praha

Mužský herecký výkon
Norbert Lichý, role Andrého v inscenaci Otec
Divadlo Petra Bezruče, Ostrava

Divadlo roku
Divadlo X10, Praha

Poprvé uvedená česká hra
Tomáš Dianiška: Tělo tajné agentky
Klicperovo divadlo, Hradec Králové

Scénografie
Tereza Gsöllhoferová a Eva Justichová (scénografie), inscenace Climax
Projekt Pomezí, Praha

Hudba
Jakub Kudáč, inscenace Bakchantky
Národní divadlo Praha

Talent roku
Tomáš Ráliš (režisér a dramatik)

 

Právě se děje

Další zprávy