Die Happy zahrají v Hradci s kalhotami dole

Michal Pavec
2. 7. 2007 16:27
Marta Jandová jede s německými druhy a americkým zvukem
Foto: oficiální stránky kapely

Hradec Králové - Návštěvníkům Rock For People se bude umírat šťastně. Tedy pokud patří mezi příznivce německé kapely Die Happy, která letos v Česku vystoupí hned desetkrát.

V čele sestavy z Ulmu stojí zpěvačka Marta Jandová, která platí za jeden z nejúspěšnějších českých hudebních exportů. Dcera šéfa Olympiku Petra Jandy se rozhodla prosadit za hranicemi. A podařilo se jí to.

Dnes patří její Die Happy mezi uznávané německé kapely, na kontě mají pět řadových alb. Naposledy do jejich diskografie přibyl na podzim loňského roku počin No Nuts No Glory.

Die Happy, jejichž styl kritici označují za pop-core, jím prý nastoupili nový a syrovější trend. "Všechny zábrany zmizely," popisuje Jandová na oficiálních stránkách kapely. "Nápady, které se dřív zdály divné, najednou začaly dávat smysl."

Přikyvuje i zakladatel skupiny a její někdejší Martin partner Thorsten Mewes. "Na tomhle albu jsme dělali všechno jinak, s kalhotami dole. Teď už nemáme co skrývat a cítíme se líp než dřív."

Foto: oficiální stránky kapely

Proměna stylu vzešla ze soustředění, kde kapela připravovala materiál k nové desce. Natáčení probíhalo standardně až do posledního dne, kdy přišla na řadu skladba Okay. Její vyznění muzikanty natolik zaujalo, že dosavadní výtvory hodili do koše a začali znovu.

Výsledek není tak překvapivý, jak sami ohlašují. Kritici spíš mluví o větší přímočarosti, ale přiznávají desce kvality amerického stadiónového rocku s mohutnými refrény a popmetalovými kytarami.

V Česku to Die Happy předvedou nejprve pro Rock for People a posléze na vizovické přehlídce Masters of Rock. V listopadu pak budou na osmi štacích střídat klubové koncerty se sportovními halami, kde si zahrají společně s Divokým Billem.

Kapela spojuje své počátky s rokem 1993, kdy hudebníci okolo kytaristy Thorstena Mewese marně hledali frontmana. Po dlouhém výběru ho našli v Martě Jandové, která v té době přijela do Německa a chtěla se stát překladatelkou.

Po natočení několika demosnímků v soukromém studiu Petra Jandy se Die Happy naplno prosadili v roce 2000, kdy vydali studiový debut Supersonic Speed. Stejnojmenný singl si našel úspěch skutečně nadzvukovou rychlostí.

Foto: oficiální stránky kapely

Během dvou týdnů se stal videoklip k téhle písní nejhranější skladbou na německé stanici Viva 2. "Byla to skutečně divočina, vidět se na tam," vzpomíná kapela na období, kdy se stala objektem zájmu hudebních novinářů.

Marta Jandová se před nedávnem kvůli současnému příteli, popovému zpěváku Sashovi, přestěhovala z Ulmu do Hamburku. Kromě Die Happy se věnuje i dalším aktivitám. Nejznámější je účast v německé obdobě soutěže Eurosong, kde se přetahují zástupci jednotlivých spolkových zemí.

Klání Bundesvision Song Contest se Jandová zúčastnila už dvakrát; nejprve s finskými cellometalisty z Apocalypticy a písní Wie Weit. Při loňské účasti společně s kapelou Oomph! dokonce slavila vítězství.

Příležitostně hraje i s otcem. S  Olympikem si loni zazpívala v Sazka Areně tři písničky; s Petrem Jandou vystoupila také v Manéži Bolka Polívky.    

 

Právě se děje

Další zprávy