Colours uzavře rocková ikona Marianne Faithfull

Michal Stromek
14. 7. 2007 22:30
Femme fatale hudby i filmu bojovala s drogami i rakovinou
Foto: oficiální stránky festivalu

Ostrava - Kdo slyšel Janis Joplin, Patti Smith, Jima Morrisona nebo Roberta Planta, bude si jejich hlas nadosmrti pamatovat. Takových ale není zdaleka tolik, jak by se mohlo zdát. Letošní ročník festivalu Colours of Ostrava uzavře koncert zpěvačky Marianne Faithfull, jejíž prokouřený, romanticky dekadentní alt patří právě do kategorie těch nezaměnitelných.

Díky němu se z vypůjčených a pro ni napsaných písní, na kterých staví repertoár, stávají šansony o odvrácené straně rockové slávy. A ona ví, o čem zpívá.

Je legendou, kterých už svět moc nenosí. Svého druhu možná vůbec. Temná rock'n'rollová hvězda se zrodila v polovině 60. let, kdy pro ní její tehdejší milenec Mick Jagger spolu s Keithem Richardsem napsali tklivou baladu As Tears Go By.

Zatímco Rolling Stones přes všemožné excesy postupně směřovali k nehynoucí slávě a posléze spíš cestě do zvěřince, na zpěvačce a herečce si zběsilá doba vybrala svou daň. Drogové excesy, alkohol, hysterické záchvaty, předávkování, léčebny, vězení. Bylo toho všechno až moc.

Posléze se dokonce se Stones soudila o autorství jedné z nejniternějších balad Sister Morphine. Vyhrála. Téměř celá sedmdesátá léta ale prožila v zapomnění. Až v roce 1977 vyšlo country album Dreaming My Dreams a na samém sklonku dekády jedno z jejích nejlepších alb vůbec, Broken English.

Ale vyhráno neměla, alkoholické i drogové eskapády pokračovaly. Sem tam nějaká deska, v roce 1985 skončila v nemocnici po pádu ze schodů, její tehdejší přítel spáchal sebevraždu. Prokletí pokračovalo.

Pomoc přítele Toma Waitse a jeho ženy Kathleen Brennanové vykřesalo naději na vynikajícím albu Strange Weather. Pořád to s ní nebylo jednoduché, ale od té doby její kariéra funguje.

Většinou interpretuje písně cizích autorů, sama skládá výjimečně. Spolupracovala a nadále spolupracuje s význačnými osobnostmi. Kromě zmíněných s Davidem Bowiem, Angelo Badalamentim nebo The Chieftains.

Foto: Archiv

Zazpívala si v živém provedení The Wall Rogera Waterse u Berlínské zdi v roce 1990, spolu s Metallicou nahrála píseň Memory Remains na jejich albu ReLoad. Čerstvě se objevila na výtečném albu The Magic Position anglického solitéra Patrika Wolfa.

Její poslední dvě alba Kissin' Time a Before the Poison jsou kolekcemi skladeb, které výhradně pro ni napsali Nick Cave, PJ Harvey nebo Beck.

V roce 2002 vystoupila Marianne Faithfull na koncertě v Paláci Akropolis. Pro všechny to byl zcela výjimečný zážitek. Evidentně "pod vlivem" a v kostýmu z červené kůže odzpívala repertoár naprosto brilantně. O to větší nastal šok, když po bouřlivých standing ovations koncert skončil a ochranka zakrátko davy v předsálí odváděla malou osůbku s babičkovsky uvázaným šátkem.

V roce 2005 podstoupila úspěšnou operaci rakoviny prsu a o pár měsíců později už opět koncertovala.

Vynechat nelze ani její úspěchy na filmovém poli. Jen v poslední době se objevila ve snímku Marie Antoinetta režisérky Sofie Coppolové, kde si zahrála s noblesou sobě vlastní císařovnu Marii Terezii. Zatím poslední film s její účastí Irina Palm byl nominován na Zlatého medvěda, hlavní cenu Berlinale. Ohlas snímek sklidil i na karlovarském festivalu.

Marianne Faithfull je zosobněním rock'n'rollového života se vším, co k tomu patří. Koncert charismatické dámy bude tím pravým vyvrcholením letošních Colours.

 

Právě se děje

Další zprávy