Co všechno člověk udělá, aby vyhrál. Činoherní klub zahájil jubilejní sezonu

ČTK ČTK
8. 9. 2024 11:55
Inscenací komedie Nikolaje Vasiljeviče Gogola Hráči, která se váže k jeho historii, tento pátek zahájil jubilejní 60. sezonu Činoherní klub v Praze. Jednu ze tří dokončených her ruského klasika tu roku 1982 nastudoval zakladatel divadla Ladislav Smoček s herci Josefem Abrhámem, Jiřím Kodetem či Petrem Nárožným.
Na snímku z Hráčů jsou zleva Vasil Fridrich v roli Krugela, Ondřej Rychlý jako Icharev, Jakub Burýšek coby Glov mladší, Jan Hájek v roli Utěšitele a Martin Finger jako Švochněv.
Na snímku z Hráčů jsou zleva Vasil Fridrich v roli Krugela, Ondřej Rychlý jako Icharev, Jakub Burýšek coby Glov mladší, Jan Hájek v roli Utěšitele a Martin Finger jako Švochněv. | Foto: ČTK

Hráče poté Činoherní klub uváděl jako jeden ze svých nejúspěšnějších kusů téměř deset let, během nichž se dočkali 223 repríz.

Nynější inscenaci, která bude mít po nedělní druhé premiéře nejbližší reprízu 30. září, režíroval Lukáš Brutovský. Obsadil do ní herce Ondřeje Rychlého, Jana Hájka, Martina Fingera, Vasila Fridricha, Vladimíra Kratinu, Jakuba Burýška nebo Viktora Zavadila. Poprvé se na této scéně v rolích Alexeje a Gavrilky představí synové herce Vladimíra Dlouhého, dvojčata Jan a Jiří.

V inscenaci do hotelu v nejmenovaném městě přijíždí úspěšný falešný karetní hráč Icharev, aby tu otočil pořádné peníze. Už téměř měsíc vyhlíží svou příští oběť. Jen těžko se tedy může udržet, když zjistí, že v hotelu působí parta tří jiných hráčů. Ti jsou ale možná mnohem lepší, než se na první pohled zdá.

Hra z roku 1842 se ptá, co všechno je člověk ochotný udělat pro výhru, s čím může počítat, jakou roli hraje náhoda či jak moc se lze spoléhat na vlastní schopnosti.

Kromě zářijové premiéry čekají diváky tři další nové inscenace. "Nejen dramaturgie samotná a výběr režisérských osobností, ale i další doprovodné akce v 60. sezoně odráží tendence dbát tradic a jména Činoherního klubu, a přitom být divadlem současným," říká umělecký šéf divadla, herec Martin Finger.

Podle něj v sobě jubilejní sezona bude mít v nahuštěné podobě vše, čeho chce s kolegy dlouhodobě dosáhnout. "V dramaturgii autorské texty psané přímo pro nás, nové hry v českých premiérách i klasická dramata v současném kabátě," shrnuje.

V prosinci režisér Tomáš Dianiška v Činoherním klubu uvede hru s pracovním názvem První dámy. Na konci února 2025 tu bude mít premiéru moderní adaptace Ibsenovy Hedy Gablerové v režii Jiřího Havelky. V červnu pak sezonu zakončí inscenace hry Komuna od Thomase Vinterberga a Morgense Rukova v režii Ondřeje Sokola.

Diváci se mohou těšit také na další akce. Už tento měsíc se v Činoherní kavárně uskuteční scénické čtení španělské hry Fitzroy od Jordiho Galcerána ve spolupráci s Institutem Cervantes. Divadlo se také zúčastní akce Zažít Smečky jinak, v rámci níž se bude 21. září v kavárně konat tradiční bazar a koncert.

V dalších měsících mají následovat scénická čtení textů napsaných přímo pro Činoherní klub či z autorské tvorby domácího souboru. Také se uskuteční projekce her, jež výrazně rezonovaly během 60 let existence souboru a byly zaznamenány ve filmu. Promítání doplní diskuse a hosté. Chybět nebudou koncerty osobností spojených s divadlem či podcastová série, která z různých úhlů zmapuje šedesátileté výročí.

V listopadu odstartuje v rámci Týdne svobody první talk show herce Vasila Fridricha. Sváteční 17. listopad potom bude věnován oslavě výročí sametové revoluce, která ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla obsáhne i křest knihy a vyvrcholí koncertem herečky Báry Hrzánové. O dva dny později na to naváže natáčení České televize věnované výročí Občanského fóra, jež bylo založeno před 35 lety právě v Činoherním klubu.

Video: Jací bychom byli frajeři my? Dnes se lidé hroutí pod srandovními tlaky, říká Hofmann (16. 8. 2024)

"Odhodlání riskovat a postavit se silnějšímu? Mělo by zajímat každého, kdo má v sobě základní morální kodex," říká herec Martin Hofmann o filmu Vlny. | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy