Cikánská hudba je v kurzu. I na Szigetu

Roman Staněk
16. 8. 2007 9:43
Vše cikánské je teď v módě, říká producentka Romského stanu

Sziget - Od roku 2002 má na největším východoevropském festivalu Sziget v Budapešti zastoupení také romská, neboli cikánská hudba. Nejinak tomu bylo letos. Na pódiu se představili také čeští Gipsy.cz

Cikánské rytmy, ale i východoevropský folklór, flamengo či klezmer do stanu přilákaly hlavně zahraniční diváky.

"Letos jsme se zaměřili na hudbu východní Evropy, tu totiž nemohou diváci na Západě tak často slyšet. Tady však žije velké množství Romů a je z jejich hudby co ukázat," říká organizátorka Marina Pommier.

Amsterodam Klezmer Band tvoří směsici muzikantů z celé Evropy
Amsterodam Klezmer Band tvoří směsici muzikantů z celé Evropy | Foto: Roman Staněk, Aktuálně.cz

Cikánská hudba byla vždy populární, tvrdí Marina, ale dodává, že je to samozřejmě také otázka marketingových tahů. "Teď je prostě slovo "cikánský" v módě," říká.

Na Západě vzniká spousta rádoby cikánských kapel, které podle mladé organizátorky, mohou opravdové hudbě cikánů spíše škodit.

Marina však říká, že cikánská hudba byla vždy otevřená a využívala prvky hudby místa ve kterém vznikala, tak proč by nemohli ostatní čerpat pro změnu od cikánů. "Je otázka, jak dobře to budou dělat," dodává.

Českou scénu zastupoval stále populárnější Gipsy.cz o kterém hlavní organizátorka prohlásila, že jej nepozvala kvůli hudby kterou hrají, ale kvůli "Gipsyho" osobnosti a zájem o hudbu.

"V Maďarsku je spousta takovýchto gipsy rapperů, ale ti jsou spíše řízlí tím americkým stylem. Když jsem Gipsyho potkala, oblíbila jsem si jej jako osobnost. Líbí se mi jeho cesta, jeho nasazení a jeho zájem o hudbu."

Českým zástupcem na festivalu Sziget byl kromě Dana Bárty a Fru-Fru také Gipsy.cz
Českým zástupcem na festivalu Sziget byl kromě Dana Bárty a Fru-Fru také Gipsy.cz | Foto: Ondřej Besperát

A kdo je podle Mariny Pommier v současnosti největší hvězdou romské hudby v Evropě?

"Těžko říct, těch hvězd je spousta, ale mohla by jí být třeba Esma Redžepova, cikánská královna z Makedonie, která je známá po celém světě," říká Marina.

Nebo Goran Bregovič, který sice není Rom, ale zpopularizoval srbskou hudbu a hraje s Romy. Ovšem bez filmů Emira Kusturici by nebyl tam kde teď je," říká Marina.

"Cikánská hudba, to není jenom dechovka nebo nějaký rychlý nářez. Má spoustu různých variant," konstatuje Marina a dodává, že například její oblíbenou romskou kapelou je turecká formace Compania Istanbul.

 

Právě se děje

Další zprávy