Ceny kritiky může získat pražské Divadlo Na zábradlí nebo X10

ČTK ČTK
5. 2. 2024 11:12
Ceny kritiky může získat pražské Divadlo Na zábradlí nebo X10

Pražské scény Divadlo X10 a Na zábradlí nebo ostravský soubor nesoucí jméno Petra Bezruče mohou získat Cenu divadelní kritiky pro nejlepší divadlo roku 2023. Nominace oznámili pořadatelé toto pondělí, výsledky vyhlásí 16. března. V anketě pořádané časopisem Svět a divadlo vybralo vítěze 66 novinářů.

Inscenací roku se mohou stát Bakchantky, které v pražském Národním divadle režíroval Jan Frič, dále Na první pohled, jež ve Švandově divadle připravila Lucie Ferenzová, nebo Vzkříšení v Divadle Na zábradlí od Jana Mikuláška.

Za nejlepší mužský herecký výkon byli nominováni Miloslav König z inscenace Veřejní nepřátelé právě Na zábradlí, nedávno zemřelý Norbert Lichý z projektu Otec ostravského Divadla Petra Bezruče a Stanislav Majer, který účinkuje v novince Na západní frontě klid/Zelené koridory pražské scény X10.

Z žen byly nominovány Kateřina Císařová za Vzkříšení, Anežka Kubátová z inscenace O Pavlovi rovněž Na zábradlí a Marie Štípková. Ta se objevila v inscenaci Na první pohled ve Švandově divadle.

 

Právě se děje

Další zprávy