Brněnský festival zahájil seriál o nálezu kokainu za dvě miliardy mezi banány

Brněnský festival zahájil seriál o nálezu kokainu za dvě miliardy mezi banány
Úterní slavnostní zahájení hostil brněnský prostor Cabaret des Péches v paláci Jalta, na červený koberec festivaloví hosté vstupovali na Dominikánském náměstí.
Tradiční dějiště prvního festivalového večera, tedy kino Scala na Moravském náměstí, je uzavřené kvůli pochybnostem o statice sálu. Organizátoři festivalu ale pro některé akce využívají alespoň předsálí.
Projekce hostí klub První patro, Divadlo na Orlí a Televizní institut v Dominikánské ulici. Hlavní soutěž je tradičně věnovaná seriálům ze střední a východní Evropy, konkrétně tentokrát z Polska, Rumunska, Litvy a Slovenska.
Na snímku ze zahájení je ředitelka festivalu Kamila Zlatušková.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
20. 9. 2023 10:25
Světová premiéra seriálu Banáni, který vznikl pro videotéku Prima+, v úterý večer zahájila další ročník brněnského festivalu televizní tvorby Serial Killer. Komedie režírovaná Vojtěchem Moravcem se odehrává v pohraničním supermarketu, kde mladý skladník mezi banány objeví zatoulanou zásilku kokainu z Kolumbie. To vyvolá řetěz nečekaných událostí.

"Dovolili jsme si fabulovat, co by se stalo, kdyby se to skladníci rozhodli sami distribuovat," říká režisér. "Seriál je velká jízda, bavili jsme se už při čtení scénáře, stejně jako potom při natáčení," doplňuje herečka Sandra Nováková.

V osmidílné novince účinkuje po boku Ondřeje Malého, Marsella Bendiga či představitele hlavní role Cyrila Dobrého. Právě ten ztvárnil skladníka, jenž kokain objeví a rozhodne se ho začít prodávat. Seriál volně vznikl na motivy loňského nálezu téže drogy v hodnotě zhruba dvou miliard korun v zásilce banánů mířící do pobočky obchodu Albert v Klecanech u Prahy.

Úterní slavnostní zahájení festivalu hostil brněnský prostor Cabaret des Péches v paláci Jalta, na červený koberec festivaloví hosté vstupovali na Dominikánském náměstí. Tradiční dějiště prvního večera, tedy kino Scala na Moravském náměstí, je uzavřené kvůli pochybnostem o statice sálu. Organizátoři festivalu ale pro některé akce využívají alespoň předsálí.

Projekce hostí klub První patro, Divadlo na Orlí a Televizní institut v Dominikánské ulici. Hlavní soutěž je tradičně věnovaná seriálům ze střední a východní Evropy, konkrétně tentokrát z Polska, Rumunska, Litvy a Slovenska. Českou tvorbu reprezentuje kriminální příběh Metoda Markovič: Hojer. Mimo soutěž organizátoři věnují soustředěnou pozornost například současné finské tvorbě. Všechny seriály jsou promítány v původním znění s českými i anglickými titulky. Většinou následuje diskuse s tvůrci.

Doprovodný program festivalu nabízí volně přístupné akce pod širým nebem. Například hned tuto středu se na Moravském náměstí uskuteční debata s tvůrci seriálu Revír, ve čtvrtek tamtéž následuje talkshow s televizním sportovním komentátorem Robertem Zárubou, v pátek pozdě večer je na programu projekce toho nejlepšího ze satirického pořadu Česká soda, který v 90. letech testoval hranice svobody veřejnoprávního televizního vysílání. Akce potrvá do nedělního večera.

Serial Killer rovněž zahrnuje odborný program pro filmové a televizní profesionály, takzvané TV Days. Třídenní konferenci hostí Divadlo na Orlí. Přijedou hosté z Finska, Velké Británie, Francie, Španělska, Německa či Polska.

Všechny přednášky, prezentace, panely a diskuse jsou v angličtině. "Program TV Days už je konkurenceschopný se západoevropskými televizními festivaly," míní ředitelka festivalu Kamila Zlatušková.

 

Právě se děje

Další zprávy