Benátskou noc rozsvítí Edguy, The Gathering a Kabát

mp
26. 7. 2007 17:00
Tradiční festival se do Českého ráje vrací popatnácté
Josef Vojtek tak mohl znovu zazpívat soutěžní píseň "Malá dáma", se kterou pojede skupina v květnu na semifinále do Helsinek.
Josef Vojtek tak mohl znovu zazpívat soutěžní píseň "Malá dáma", se kterou pojede skupina v květnu na semifinále do Helsinek. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Malá Skála - Pestrá hudební společnost dorazí o víkendu na břeh Jizery na jubilejní patnáctý ročníku festivalu Benátská noc. Další z největších tuzemských přehlídek - což znamená okolo 15 až 20 tisíc návštěvníků - hájí tradičně hlavně rockové barvy, ale ani další styly nepřijdou zkrátka.

Vloni pořadatelé sázeli zejména na německé matadory Scorpions, letos budou síly rozloženy rovnoměrněji na víc hvězdných beder. Ze zahraničí přijedou do Českého ráje holandští The Gathering a z Německa power metalisté Edguy.

Obě kapely vystoupí hned na začátek akce v pátek večer a shodou okolností zahrají hned po sobě na hlavní Black Stage. Na festival dorazí i slavná baskytaristka Suzi Quatro.

Známé formace nevezou jen hudbu, ale i několik překvapení. Benátská noc bude jednou z posledních příležitostí, jak vidět The Gathering s frontmankou Anneke van Giersbergen, která se chce naplno věnovat sólovému projektu Agua de Annique a ze skupiny po skončení turné odchází.

Loňští headlineři Scorpions
Loňští headlineři Scorpions | Foto: Festival Benátská noc

Německá kytarovka Edguy zase pohrdla standardní verzí festivalové scény a přiveze si vlastní třicetimetrové pódium, jehož stavba zabrala celé čtvrteční odpoledne. Odměnou pořadatelům by měla být velká efektní koncertní show, které na akci přiláká řadu metalových fanoušků.

Celkem se do tří festivalových dnů vtěsná stovka interpretů; dostaví se i silná domácí rocková sestava. Patrně nejcennějším úlovkem byl pro Benátskou noc Kabát, který je pověstný tím, že si účast na festivalech pečlivě rozmýšlí a zahraje jen na několika málo letních akcích.

"S kapelou Kabát máme dobré vztahy a je to jejich nejoblíbenější festival," vysvětluje přítomnost domácích hvězd ředitel Benátské noci Pavel Mikez.

Teplickou kapelu, která si neúspěch v Eurosongu léčí prodejními čísly poslední desky Corrida, doplní třeba Arakain, Krucipüsk, Aleš Brichta a další tuzemští rockeři. Všudypřítomné účastníky českého festivalového léta zastupují Gaia Mesiah, Wohnout nebo Divokej Bill.

Festival dá dýchat i popověji laděným fanouškům. Nabídne jim třeba Michala Hrůzu, který se po nečekaném vyhazovu z Ready Kirken staví na sólové nohy. Notorické známé songy si mohou hudební příznivci slovensky zazpívat s Peterem Nagyem a Mirem Žbirkou.

Kolony čekají Český ráj možná i letos
Kolony čekají Český ráj možná i letos | Foto: Festival Benátská noc

Sami pořadatelé očekávají až patnáctitisícovou návštěvu. Na diskusním fóru se kromě otázek ohledně prodeje lístků, dopravy a soukromí ve sprchách objevují i emotivní vzkazy. Fanoušek s nickem Petronila festivalu píše: "Ahoj Malá Skálo! Myslel jsem že už nikdy nepřijedu, ale prostě MUSÍM! Jsi neopakovatelná!!!"

  • Více se o letních festivalech dočtete ZDE

I on si může vyzkoušet jednu z  novinek: organizované autogramiády. Kdo si vystojí frontu, může si do památníčku, výstřihu či kamkoliv jinam nechat podepsat The Gathering, lihové veterány z Alkeholu nebo zasněného Michala Hrůzu. 

 

Právě se děje

Další zprávy