Alexandrovci jsou opět v plné síle. Do konkurzu se přihlásilo 2000 lidí

ČTK ČTK
8. 5. 2017 15:00
Ruský armádní soubor písní a tanců Alexandrovci, zdecimovaný loňskou leteckou katastrofou u Soči, znovu vystupuje na veřejnosti. 11. května dorazí i na turné do České republiky.
Alexandrovci
Alexandrovci | Foto: ČTK

Poprvé od prosincové letecké katastrofy zpívali Alexandrovci v cizině minulý měsíc v Istanbulu. Nadcházející šňůru koncertů na Moravě, v Čechách, v Budapešti a na Slovensku označuje obnovený soubor za své první evropské turné. V České republice naposledy vystoupil předloni. Tuzemské koncerty začínají 11. května ve Zlíně.

Do lednového konkurzu se na uvolněná místa v souboru přihlásilo více než 2000 uchazečů, například o šest míst barytonistů se ucházelo 360 zájemců. Uchazeč ve věku 18 až 45 let musel nejprve prokázat vysokoškolské vzdělání v oboru zpěv a porotě musel dodat zvukový a obrazový záznam svého vystoupení. Podmínkou bylo úspěšné zvládnutí vybrané operní árie. Až pak následovala zkouška.

Ruské vojáky tu nikdo nečeká

Obdivovatelé souboru hovoří o dechberoucích vystoupeních, slzách v očích a husí kůži, ale chór v uniformách, provázený půvabnými tanečnicemi, nemá jen obdivovatele. Například Estonsko vystoupení ruského armádního souboru zakázalo.

"Ruské vojáky v Estonsku nikdo nečeká," řekl počátkem února estonský ministr obrany Margus Tsakhna. O povolení koncertů ruského armádního souboru žádal místní podnikatel, který argumentoval tím, že estonská nezávislost je už dost pevná, aby obstála i před Alexandrovci.

Orchestr, založený v roce 1928, zasáhla 25. prosince letecká katastrofa. Letoun ruského ministerstva obrany s 92 lidmi na palubě včetně 64 členů souboru se zřítil do Černého moře krátce po startu z letoviska v Soči. Neštěstí nikdo nepřežil.

 

Právě se děje

Další zprávy