Co spojuje dobré hospody? Skvělé pivo a jídlo, příjemná obsluha a především úcta ke štamgastům

Zdeněk Suchý
24. 5. 2016 16:05
Češi přestali chodit do hospod. Radši než posezení v oblíbeném podniku u čepovaného půllitru si doma otevřou lahváče. I proto vznikl ve spolupráci s Budějovickým Budvarem seriál Hospody se nevzdáme. Ten v devíti dílech představí podniky, které tradiční hospodskou kulturu udržují. Výprava za hledáním kouzla dobré hospody je zatím ve třetině, při ní jsme vyrazili do hospody U Kopů, budějovických Masných krámů a vídeňského Schweizerhausu. Co tyto zdánlivě rozdílné hospody spojuje? Skvělé jídlo a pivo, příjemná obsluha, respektovaný hospodský a především úcta ke štamgastům.
Podívejte se na třetí díl speciálu Hospody se nevzdáme. Zdeněk Suchý vyrazil do Vídně, kde leží česká hospoda Schweizerhaus

Jsme ve třetině našich výprav po českých hospodách. Hospody, které jsme pro vás prohlédli, zaznamenali a vyzkoušeli, byly krásně rozdílné. U Kopů v Nezamyslicích to byla typická vesnická hospůdka se skvělým domácím jídlem a sousedskou atmosférou.

Podívejte se s námi na první díl naší hospodské expedice. Vyrazili jsme do šumavské vesnice Nezamyslice do legendárního hostince U Kopů
5:54
Podívejte se s námi na první díl naší hospodské expedice. Vyrazili jsme do šumavské vesnice Nezamyslice do legendárního hostince U Kopů | Video: Hospody se nevzdáme

Masné krámy jsou zase chrámem piva, kde se spolu místní i turisté naučili žít a jsou si navzájem prospěšní.

Schweizerhaus je velkohospoda pro tisíce lidí, kde si ale každý najde soukromí. Jednotlivé části hospody jsou odděleny živými ploty a funguje to skvěle. Takže záleží na vás, jaký typ podniku vám vyhovuje. Všechny však mají stejné zásady.

Co hospody spojuje?

Ve všech hospodách mají skvělé pivo a jídlo, které dostanete téměř bez čekání. Obsluha si vás váží, komunikuje s vámi a své práci rozumí. Všude mají dobrého hospodského, který podniku "dává ksicht", vždy je to respektovaná persóna, která udává směr a drží tradici. A především mají ve všech hospodách stůl pro štamgasty, kde si váží svých nejvěrnějších návštěvníků.

Stálý a pravidelný host - prostě štamgast. Tohle německé slovo se u nás ujalo dávno a české se nenašlo, protože ho nebylo třeba hledat. Štamgasti, tedy ti, kteří mají v hospodě svůj nedotknutelný stůl, kde si vždy sednou. Je to vzkaz hostinských, že si stálých hostů váží a chtějí, aby se cítili příjemně.

Speciál: Hospody se nevzdáme
Autor fotografie: Budějovický Budvar

Speciál: Hospody se nevzdáme

Mapujeme osobité restaurace, hospody, kluby a putyky po celém Česku.

Nechte se inspirovat nevšedními příběhy a nahlédněte do zákulisí míst, kde se točí skvělé pivo a vládne jedinečná atmosféra.

Připravili jsme pro vás sérii reportáží a video dokumentů, kterými vás provede moderátor a režisér Zdeněk Suchý.

Více o projektu najdete zde >>

U Kopů je to stůl hned vedle vchodu, naproti pípě. Chlapi přehlédnou celou hospodu a ze svého růžku glosují, co se děje. Nebo si nahlas zazpívají či potichu zahrají karty. V Masných krámech pro štamgasty každý rok dělají akce, aby jim poděkovali za to, že tam jsou a drží tradici. Ve Schweizerhausu tomu není jinak - i tam jsou stoly vyhrazeny.

V hospodách se mluví, ne čučí do monitoru

A ještě jedna věc. V hospodě se mluví a lidé mají čas. Není to běh, při kterém na někoho známého zamáváte, palcem a malíčkem na dálku naznačíte, že zavoláte a nikdy se k tomu pro zdánlivý nedostatek času nedostanete. Hospoda je včelín, třídírna názorů, drbárna, kde se můžete v klidu zastavit a uvolnit.

Pan Kolarik ve své hospodě ve vídeňském Pratru dokonce nechce wi-fi, aby se u nich nesedělo nad laptopy, ale aby se lidé bavili. Ano, je to trošku diktát, ale stejně je plno a úmysl je to v podstatě dobrý. Protože hospoda, kde místo debat a rozjařeného hlaholu zní tlumené údery do klávesnic, je trochu divná.

Na jedné věci jsme se shodli, když tak šmejdíme hospodami. Kdyby naše výpravy a reportáže z nich způsobily, že si pár lidí řekne: "Sakra, já už dlouho neposeděl s kámošema" nebo "proč si neudělám čas na Frantu a Pepu, už jsme se hrozně dlouho neviděli“, zvedne telefon a svolá posezení a setkání, tak to má cenu.

Hospody jsou k takovým setkáním ideálním místem.

Tento článek je součástí speciálního projektu Hospody se nevzdáme, který je sponzorovaný společností Budějovický Budvar. Ten můžete sledovat na stránce projektu nebo na sociálních Instagram a Facebook.

Podívejte se s námi na druhý díl naší pivní expedice. Tentokrát jsme vyrazili do budějovické legendy - hospody Masné krámy
 

Právě se děje

Další zprávy