reklama

burčák

Fenomén burčák. Tajemství české speciality, kterou nikde jinde neochutnáte

Fenomén burčák. Tajemství české speciality, kterou nikde jinde neochutnáte
Prohlédnout si 14 fotografií
Vinobraní je na jižní Moravě v plném proudu. Letos ale počasí vinařům moc nepřeje.
Málokdo ví, že burčák je „prvočlánek" při výrobě vína. Nejčastěji se pro něj využívají skoré odrůdy hroznů, jako Müller Thurgau, Irsai Oliver nebo Muškát moravský.
Vinařský kvíz: Kolik vína vypije průměrný Čech a jak silný má být dobrý burčák?
Infografika

Vinařský kvíz: Kolik vína vypije průměrný Čech a jak silný má být dobrý burčák?

Sezona burčáku a vinobraní je tady. Tušíte, které odrůdy se pěstuje nejvíce a která země produkuje nejvíce vína na světě? Zkuste si náš kvíz.

Foto: Tak poznáte správný burčák. Zrakem, čichem i sluchem

Foto: Tak poznáte správný burčák. Zrakem, čichem i sluchem
Prohlédnout si 14 fotografií
K rozpoznání dobrého a naopak nepodařeného burčáku poslouží primárně oči. "S náležitou péčí vyrobený a prodávaný burčák stále kvasí, takže jsou v lahvi nebo sklence dobře pozorovatelné drobné perličky uvolňujícího se oxidu uhličitého, " říká Babisz.
Sommelier Marek Babisz ale radí řídit se i dalšími smysly, a to sluchem a čichem. "Když si burčák poslechnete, měl by tzv. prskat (měl by probíhat kvasící proces) a jeho vůně by měla být lehce kvasinková a hroznová."
Sommelier: Kvalitní burčák u silnice? Ten jsem ještě nenašel

Sommelier: Kvalitní burčák u silnice? Ten jsem ještě nenašel

Rozhovor s hlavním sommelierem Národního vinařského centra o burčáku, jeho pozitivních dopadech na zdraví a vztahu Čechů k vínu.
Karlštejnské vinobraní přivítá českého krále Karla IV.

Karlštejnské vinobraní přivítá českého krále Karla IV.

Jedinečný program zažijí navštěvníci Karlštejnského vinobraní. Těšit se mohou i na Karla IV.
Přiznejte se v anketě: Kolik jste letos vypili burčáku?

Přiznejte se v anketě: Kolik jste letos vypili burčáku?

Sklenku a hned byla venku? Nebo spíš demižonek? Hlasujte na Facebooku
reklama
Nejnovější zprávy do e-mailu
Přihlášením k newsletteru beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.
reklama
reklama
Zprávy
  • Domácí
  • Zahraničí
  • Ekonomika
  • Datavize
  • Auto
Názory
  • Komentáře
  • Podcasty
  • Na Dotek
  • Podivné zločiny
  • Co z tebe bude?!
Sport
  • Fotbal
  • Hokej
  • Tenis
  • Motorismus
  • Biatlon
  • Ostatní sporty
Spotlight
  • Video
  • Den v 60 sekundách
  • Historky z placu
  • Zpátečka
  • Politické bizáry
  • My, kdysi
Kultura
  • Film a televize
  • Hudba
  • Klasická hudba
  • Literatura
  • Divadlo
  • Umění
Lifestyle
  • Magazín
  • Žena
  • Bydlení
  • Cestování
  • Foto
  • Kvízy
Speciály
  • Chytré Česko
  • My a deziformace
  • Vize město
  • Porodnictví
  • Změna směru
  • BeNative
Tiráž  |  Napište nám  |  RSS  |  Hlavní zprávy do e-mailu

Centrum.cz  |  Atlas.cz 1999 – 2025 © Economia, a.s.  |  O nás  |  Všechny služby  |  Volná místa

Inzerce  |  Služby firmám  |  Všeobecné podmínky  |  Cookies  |  Nastavení soukromí  |  Ochrana osobních údajů  |  Zpracování osobních údajů  |  AV služby a přístupnost  |  Nápověda

Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků, je bez souhlasu Economia, a.s. zapovězeno.
Bez souhlasu Economia, a.s. je zapovězeno též rozmnožování obsahu pro účely automatizované analýzy textů nebo dat podle ustanovení § 39c autorského zákona.