Fotogalerie - Oficiální burčáková sezóna začíná 1. srpna. Na kvalitní zkvašený mošt z vinné révy bychom si ale podle hlavního sommeliera Národního vinařského centra, Marka Babisze, měli počkat na dobu, až první hrozny dozrají ve vinici.
"Letos to je okolo začátku září. Jestli mohu doporučit, tak bych kupoval v letošním roce burčáky od začátku září zhruba do konce října, kdy probíhá hlavní sklizeň hroznů," upřesňuje Babisz.
Pro kvalitní produkt radí zajet si k vinaři nebo do osvědčené vinotéky, prodejcům poblíž silnic by se podle něj naopak měli lidé vyhnout. Právě překupníci podle něj mohou za to, že hlavní vlna zájmu Čechů o tento vinný mok už opadla.
"Tím, ale nechci říct, že není stále populární. Mohu s klidným svědomím říci, že budeme asi největší konzumenti tohoto moku na světě," dodává.