Zemřel americký herec Gene Wilder, proslavily ho role v Producentech či Mladém Frankensteinovi

ČTK ČTK
Aktualizováno 29. 8. 2016 22:30
Ve věku 83 let zemřel americký herec Gene Wilder, který se proslavil rolemi například ve filmech Pan Wonka a jeho čokoládovna, Mladý Frankenstein či Producenti. Příčinou smrti byly komplikace spojené s Alzheimerovou chorobou.
Americký herec Gene Wilder (vlevo) na archivním snímku z r. 1996 v komedii Neila Simona Smích ve 23. patře.
Americký herec Gene Wilder (vlevo) na archivním snímku z r. 1996 v komedii Neila Simona Smích ve 23. patře. | Foto: Reuters

New York – Americký herec Gene Wilder, který se proslavil hlavními rolemi ve filmech Pan Wonka a jeho čokoládovna (1971) či Mladý Frankenstein (1974), zemřel ve věku 83 let. Oznámila to dnes jeho rodina, uvedla agentura Reuters.

Podle Wilderova synovce herec skonal v neděli večer ve svém domě ve Stamfordu v Connecticutu. Příčinou smrti byly komplikace spojené s Alzheimerovou chorobou.

Gene Wilder se narodil v Milwaukee jako Jerome Silberman do rodiny rusko-židovských emigrantů. Umělecké jméno si zvolil kombinací jmen literárního hrdiny a oblíbeného spisovatele. Vystudoval herectví a hereckou kariéru začínal na Broadwayi.

Wilder na sebe poprvé upozornil v Hollywoodu drobnou rolí ve filmu Bonnie a Clyde z roku 1967. O rok později natočil s přítelem a režisérem Melem Brooksem úspěšný snímek Producenti (1968), za který byl nominován na Oscara. Vedle Producentů si spolupráci s Melem Brooksem zopakoval i v dalších filmech, například v roce 1974 v Ohnivých sedlech a v Mladém Frankensteinovi.

V 80. letech vytvořil dvojici s Richardem Pryorem. Úspěch i v tehdejším Československu slavila například komedie Blázni ve vězení z roku 1980, kde si oba zahráli pod režisérským vedením Sidneyho Poitiera.

 

Právě se děje

Další zprávy