Zemřel italský herec Bud Spencer, bylo mu 86 let

Magazín ČTK Magazín, ČTK
Aktualizováno 28. 6. 2016 9:09
Ve věku 86 let v pondělí zemřel italský filmový herec Bud Spencer, vlastním jménem Carlo Pedersoli. Potvrdil to v Římě jeho syn Giuseppe. "Netrpěl. Do poslední chvíle jsme byli u něho. Jeho poslední slovo bylo: Děkuji," citovala ho agentura ANSA. Bud Spencer, bývalý přeborník v plavání, získal slávu jako představitel drsných chlápků se železnou pěstí, především ve dvojici s modrookým Terencem Hillem. Také v Československu byly populární komedie jako Jestli se rozzlobíme, budeme zlí, Sudá a lichá a další.
Bud Spencer na snímku z roku 2013.
Bud Spencer na snímku z roku 2013. | Foto: ČTK

Řím - Ve věku 86 let v pondělí v Římě zemřel italský herec Bud Spencer. Informovala o tom agentura ANSA s odvoláním na umělcova syna. Spencer, vlastním jménem Carlo Pedersoli, se proslavil hlavně rolemi v italských westernech, v nichž hrál po boku Terence Hilla.

Spencer se narodil 31. října 1929 v Neapoli, vystudoval práva a zprvu se věnoval kariéře sportovce, byl plavcem a vodním pólistou. Itálii reprezentoval i na olympijských hrách v Helsinkách a Melbourne.

Už v roce 1951 si Spencer zahrál malou roli člena císařské gardy ve snímku Quo Vadis na motivy románu Henryka Sienkiewicze. Od konce šedesátých let vytvářel vousatý hromotluk nesourodou dvojici s modrookým blonďákem Terencem Hillem (vlastním jménem Mario Girotti) ve velice úspěšných akčních komediích. Prvním společným snímkem byl spaghetti western Bůh odpouští, já ne! z roku 1967.

Zlatou érou dvojice Spencer-Hill byla 70. léta, kdy duo točilo i několik komedií ročně. K nejznámějším z nich patří například Malý unavený Joe, Jestli se rozzlobíme, budeme zlí, Dva výtečníci nebo Sudá a lichá.

Úspěch těchto filmů vyvolal dokonce snahu populární koncept okopírovat. I čeští diváci mohli vidět snímky o Šimonovi a Matoušovi, jejichž představitelé Paul Smith a Antonio Cantafora jako by Spencerovi a Hillovi z oka vypadli.

V průběhu 80. let však sláva jejich komedií opadla a Spencer se dostal do filmového ústraní. V roce 1984 stál u zrodu letecké společnosti Mistral Air, kterou však posléze prodal a začal podnikat ve výrobě dětského oblečení. V roce 2005 na sebe Bud Spencer upozornil neúspěšnou kandidaturou v regionálních volbách za stranu Vzhůru, Itálie tehdejšího premiéra Silvia Berlusconiho.

 

Právě se děje

Další zprávy