Zemřel legendární bluesman Johnny Winter

ČTK ČTK
17. 7. 2014 14:02
Texasan John Dawson Winter patřil mezi nejslavnější představitele bílého elektrického blues. První album vydal v roce 1968, vystoupil i ve Woodstocku.
Johnny Winter.
Johnny Winter. | Foto: Profimédia

Washington/Curych - Legendární americký bluesman Johnny Winter zemřel v noci na středu ve věku 70 let ve švýcarském Curychu. Příčina smrti není dosud známa. S odvoláním na policejní sdělení o tom ve čtvrtek informovala agentura DPA.

Slavný bluesový kytarista, zpěvák, hráč na foukací harmoniku a producent bílé pleti vystupoval mnohokrát i v České republice.

Státní zástupce ve Švýcarsku nařídil pitvu, nicméně neexistuje prý žádné podezření na cizí zavinění Winterovy smrti. Ještě o víkendu vystoupil Winter na festivalu Lovely Days v rakouském městě Wiesen.

Poslechněte si Johnnyho Wintera živě.
Poslechněte si Johnnyho Wintera živě.

Texasan John Dawson Winter patřil mezi nejslavnější představitele bílého elektrického blues. První album nazvané Johnny Winter vydal kytarista v roce 1968; v 60. letech vystupoval na řadě festivalů včetně legendárního Woodstocku.

V 70. letech Winter spolupracoval se slavným bluesmanem Muddym Watersem na několika albech, jež byla oceněna cenou Grammy; nominaci na toto prestižní ocenění získal i za své předchozí album I'm a Blues Man z roku 2004. Za své zásluhy byl Winter v roce 1988 uveden do bluesové síně slávy.

V České republice se Winter poprvé představil v roce 2003 na open air festivalu na pražském Střeleckém ostrově; v tuzemsku ale hrál i na dalších místech, například v Brně, Uherském Brodě či třeba na tradičním festivalu Blues Alive v Šumperku.

 

Právě se děje

Další zprávy