Joss Stone: Šokoval mě James Brown, byl králem improvizace

Kateřina Nováková
16. 7. 2014 7:20
Rozhovor s populární zpěvačkou a herečkou Joss Stone, která chystá nové album s Damianem Marleym a zastaví se na turné v pražské Lucerně.
Joss Stone.
Joss Stone. | Foto: Profimédia

Rozhovor - Málokterá ze zpěvaček se může pochlubit tak hvězdným startem v tak útlém věku jako Joss Stone. Ta vystřelila směrem vzhůru přímo raketově, a to díky talentové soutěži, kde zazářila s hitem od Donny Summer, s níž se o několik let později setkala na jednom pódiu.

Podívejte se na video k songu The Love We Had (Stays On My Mind).
Podívejte se na video k songu The Love We Had (Stays On My Mind).

Úspěch Joss Stone však tkví v její nezvyklé barvě hlasu. V sedmadvaceti letech má na svém kontě už šest alb a chystá společně s Damianem Marleym sedmé, které bude z velké míry ovlivněno reggae. Před několika měsíci odstartovala své Total World Tour, které jí zabere téměř dva roky života. 23. července se stane jednou z jeho zastávek i pražská Lucerna.

Aktuálně.cz: Vaším velkým snem je navštívit všechny země na světě, kolik jste jich již v rámci turné navštívila?

Joss Stone: Jsem teprve na začátku turné, zatím jsme byli v asi deseti zemích, celkem by jich mělo být 204. Začali jsme na Mauriciu, pak se přesunuli od Jižní Afriky a následovalo Maroko. Máme toho ještě spoustu před sebou.

Joss Stone.
Joss Stone. | Foto: Profimédia

A.cz: Kde jste zažila nejpodivnější přijetí?

Nejzvláštnější to bylo pravděpodobně v Pekingu. Fanoušci samotní byli super, opravdu skvělí. Já jsem hrála na festivalu jako poslední a kolem davu před pódiem byli rozestoupení lidé od organizátorů festivalu, kteří je ještě před koncem mého setu bůhví proč tlačili směrem k východu. Volala jsem na ně z pódia: Hej, co to děláte! Odpověď nepřišla, dodnes vlastně pořádně nevím, o co tehdy šlo.

Joss Stone zpívá coververzi hitu Here Comes The Rain Again od Eurythmics živě.
Joss Stone zpívá coververzi hitu Here Comes The Rain Again od Eurythmics živě.

A.cz: V Praze jste nahrávala, jak na ni vzpomínáte?

Milovala jsem to tam, myslím si, že jde o jedno z nejkrásnějších měst, kde žijí velmi milí lidé. Několik dní jsme tam nahrávali s orchestrem. Nezachytila jsem ale moc z tamní hudební scény, až tam přijedu příště, určitě se chci na tuhle věc zaměřit. Jaká muzika se tu tvoří a s jakými nástroji, také jaké lidi baví, to mě zajímá. Doufám, že příště budu mít o něco víc času.

A.cz: Žijete v malém domku v Devonu, vaše hudební vzory jsou ze sedmdesátých let, řekla byste o sobě, že jste staromilec?

Devon jsem nikdy neopustila, tedy samozřejmě hodně cestuju, o to cennější jsou pro mě chvíle tady. Je super probudit se doma, jít na procházku a užít si ticha, které Devon nabízí. Velké město jsem si k životu nevybrala, protože si myslím, že můj pracovní život je rušný až až, často spím na cestách – na hotelech nebo v tourbusech  a to je fakt vyčerpávající. Potřebuji taky někdy vypnout a odpočívat. Devon je ideálním místem.

A.cz: Spolupracovala jste s mnoha legendami. Kdo z nich ve vás zanechal nejzásadnější první dojem?

Joss Stone zpívá živě s kytaristou Jeffem Beckem. Podívejte se.
Joss Stone zpívá živě s kytaristou Jeffem Beckem. Podívejte se.

To je strašně těžké, ale řekla bych, že James Brown. Setkání s ním byl doslova šok, byl hrozně bezprostřední, až jsem se lekla. To, že budu mít možnost si s ním zazpívat, jsem se dozvěděla jen několik chvil před samotným vystoupením, nešlo o nic příliš organizovaného a to mě bavilo. Byl to úžasný zážitek, James Brown byl rozhodně králem jamování a improvizace, alespoň pro mne určitě. Naštěstí jsem neměla moc času předtím být nervózní, takže jsem to nějak zvládla, měli jsme totiž jen dvacet minut na to, abychom se domluvili na něčem kolem vystoupení.

A.cz: Díky uskupení SuperHeavy jste se seznámila s Damienem Marleym, který má být producentem vašeho nového alba. Bude na něm znít hlavně reggae?

Ano, Damian (Marley) mi bude pomáhat, hlavní představu o písních už mám, teď je potřeba to dát dohromady. Hodně spolu probíráme hudbu ze všech možných směrů, jeho připomínky mi hodně pomáhají. Když jsme nahráli album se SuperHeavy, nějakou dobu jsme o sobě potom neslyšeli. Pak jsme se náhodou potkali v Miami Beach, za to jsem moc ráda. Hodně mě hudebně ovlivňuje. Album ale nebude postavené jen na reggae, i když tam bude hrát velkou roli.

Joss Stone.
Joss Stone. | Foto: Profimédia

A.cz: Kdy plánujete desku vydat?

Doufám, že to stihnu ještě letos. Jakmile se dostaneme do studia, bude za tři nebo čtyři týdny hotová, teď ještě pořád vymýšlíme, jak ji vylepšit a co na ni ještě vymyslet. Takže doufám, že to bude letos, nechci ale být na desku vázaná, hlavní je pro mě teď živé hraní.

A.cz: Budete mít na albu nějaké hosty?

To ještě nevím, pořád nad tím přemýšlím, uvidíme.

Joss Stone s kapelou SuperHeavy, kde potkala Micka Jaggera, Davea Stewarta, Damiana Marleyho a A.R. Rahmana.
Joss Stone s kapelou SuperHeavy, kde potkala Micka Jaggera, Davea Stewarta, Damiana Marleyho a A.R. Rahmana.

A.cz: Vydáváte na svém labelu jen svá alba, nebo i jiné interprety?

Cestuju hodně po světě, takže se snažím najít nové zajímavé muzikanty a pomoci jim s vydáním alba. Bylo by super umožnit lidem slyšet hudbu z rozmanitých koutů Země, hudbu, o které nemají ani ponětí.

A.cz: Jste také velmi dobrá herečka, což jste dokazovala například ve filmu Eragon nebo seriálu Tudorovci. Od vaší poslední velké role ale uteklo už skoro sedm let. Nechcete navázat na slušně rozjetou kariéru?

Popravdě mi na to vzhledem k natáčení alba a kvůli turné nezbývá vůbec čas, a to i kdybych o tom vůbec uvažovala. Možná až se vrátím z turné, ale to mi ještě zabere minimálně rok a půl, takže na takové úvahy mám ještě hromadu času.

 

Právě se děje

Další zprávy