Zemřel jazzový velikán Charlie Haden. Byl mistrem kontrabasu

ČTK ČTK
12. 7. 2014 6:51
Držitel tří ocenění Grammy zemřel v pátek v Los Angeles. Haden v posledních letech trpěl postpoliomyelitickým syndromem.
Charles Haden s cenou Grammy v roce 2005.
Charles Haden s cenou Grammy v roce 2005. | Foto: Profimédia

New York - Zemřel velikán jazzového kontrabasu Charlie Haden. Bylo mu 76 let.

Držitel tří ocenění Grammy zemřel v pátek v Los Angeles, oznámilo hudební vydavatelství ECM Records. Haden v posledních letech trpěl postpoliomyelitickým syndromem.

Na konci 50. let působil Haden v průkopnickém kvintetu Ornettea Colemana, který stál u zrodu avantgardního free jazzu. Později se získal mnoho příznivců svým lyrickým přístupem a vřelým tónem ve vlastních projektech nebo jako doprovodný hráč mnoha dalších slavných jazzmanů, od saxofonisty Johna Coltranea přes kytaristu Pata Methenyho až po pianistu Gonzala Rubalcabu.

Řadu desek Haden nahrál s pianistou Keithem Jarretem, včetně aktuálního alba Last Dance, které se minulý týden dostalo do čela jazzového žebříčku časopisu Billboard a momentálně je na druhé příčce.

Haden patřil mezi stylotvorné mistry svého nástroje a například podle magazínu Time Haden i mezi nejtalentovanější a nejodvážnější jazzové hudebníky vůbec.

 

Právě se děje

Další zprávy