Dobrák Yasiin Bey naloží pamětníkům Mos Defa old school flow

Kultura Kultura
22. 3. 2014 20:38
Mos Def aka Yasiin Bey se vrací, aby připomněl v Praze pravé kořeny amerického nezávislého hip-hopu.
Mos Def aka Yasiin Bey.
Mos Def aka Yasiin Bey. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Hip-hopový klasik. Bojovník za spravedlnost. Ucházející herec. A hlavně pionýr undergroundové rapové scény. Rapper Yasiin Bey aka Mos Def připomene 27. března v pražském Lucerna Music Baru, že nezávislý hip-hop je dosud nejvíce cítit po brooklynských ulicích.

Nést na bedrech tíhu přízviska hudební ikony s sebou vláčí mnohá úskalí. U někoho to může vyvolat pocity nezdravé zodpovědnosti vůči příznivcům a následné podřízení se jejich vkusu. Na jiného to zapůsobí efektem opačným, přičemž od lhostejnosti k aroganci až k zaslepenosti vlastním profitem vedou krátké stezky. Yasiin Bey se nikdy nenechal pozřít nenasytnými ústy amerického hudebního byznysu. A vždycky měl vlastní hlavu.

Mos Def (Yasiin Bey): Niggaz in Poorest. Podívejte se na video.
Mos Def (Yasiin Bey): Niggaz in Poorest. Podívejte se na video.

Dante Terrell Smith, rodák z Brooklynu, ke svému úspěchu nepřišel jako slepý k houslím. A možná právě díky této skutečnosti v něm dosud dýchá tolik pokory. Dnes jeho tak specifický a procítěný flow se formoval již od počátku devadesátých let v kapele Urban Thermo Dynamics, při spolupráci s Da Bush Babees a De La Soul a v dvojčlenném projektu Black Star s Talibem Kwelim. Jeho projev dostával čím dál víc jasnější podobu, díky němuž si v budoucnosti získal jak srdce milionu příznivců, tak ta častokrát z oceli, kritická – odborníci mu vyjádřili sympatie několika nominacemi na nejprestižnější hudební ceny, včetně Grammy. Na přímou pěšinu ke hvězdám se však dal o dekádu dříve, v roce 1996.

Tehdy totiž vydal ryze svůj první singl Universal Magnetic. Tato skladba ale znamenala daleko víc, než jen ceněný přírůstek na pomyslný seznam rapperových úspěchů. S jejím vznikem jsou totiž spojeny počátky vydavatelství Rawkus, jež sehrálo klíčovou roli pro budoucnost celosvětové hip-hopové scény. V druhé polovině devadesátých let bylo dominantním labelem hip-hopového undergroundu.

„Dante z Brooklynu“ na něm posléze vydal i první dvě nahrávky Black on Both Sides (1999) a The New Danger (2004). Ty doplnily, už pod krovkami jiných společností, další dvě - True Magic (2006) a The Ecstatic (2009).

Mos Def: Supermagic. Podívejte se na video.
Mos Def: Supermagic. Podívejte se na video.

Yasiin Bey prostřednictvím nich ventiluje životní pocity a zkušenosti. Ne všechna jeho slova, myšlenky a názory, jež zasluhuje společnost slyšet, se na ně ale vejdou. Američan proslul svým sociálně-politickým aktivismem. Snad každému, kdo o newyorský rapový zázrak „zavadil“ vícekrát než jen při sledování populárního seriálu Dexter, se jistě donesly informace o jeho vyhraněném postoji k Bushově administrativní odezvě na ničivý hurikán Katrina nebo jeho „autotestu“ před kamerami deníku The Guardian, kdy chtěl poukázat na nezdravé praktiky doktorů v Guantánamu.

Koncert ve čtvrtek 27. března v pražském klubu Lucerna Music Bar je tedy lákavou příležitostí, jak si připomenout nejen bohužel dnes již pozapomenuté, pravé kořeny amerického nezávislého hip-hopu, ale i poznat jedinečnou osobnost, jíž není nespravedlnost lhostejná. A show to bude zaručená: „Nasekal old school flow, naložil poctivý rapy a procítěnými zpěvy chytil za srdce. Úplně změnil význam termínu ,charizma‘,“ uvedl po jeho vystoupení na předloňském Hip Hop Kempu Affro z Boomboxu.

 

Právě se děje

Další zprávy