Stooges přišli o bubeníka. Zemřel Scott Asheton

Kultura Kultura
17. 3. 2014 13:19
Legendě mezi punkovými muzikanty a spoluzakladateli kapely Stooges vyjádřili úctu spoluhráči Iggy Pop a James Williamson a mnozí další hudebníci.
Scott Asheton.
Scott Asheton. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Scott Asheton, zakládající člen a bubeník kapely Iggyho Poppa The Stooges zemřel ve věku 64 let. Příčina úmrtí nebyla dosud oznámena.

Stooges pomohli předdefinovat punk a jejich vliv na americký garážový rock se dá jen těžko docenit.

Ron spolu s bratrem Scottem a Iggy Popem (tenkrát ještě Jamesem Newellem Osterbergem) patřili do původní sestavy kultovních Stooges, kteří fungovali mezi lety 1967 a 1974 a stačili se po řadě drogových excesů rozpadnout ještě dřív, než dosáhli uznání kritiky i publika.

Znovu dohromady se Stooges dali v roce 2003 již bez zemřelého baskytaristy Davea Alexandera, čtvrtého zakládajícího člena. Začali koncertovat a o čtyři roky později vydali svou čtvrtou studiovou desku. Asheton je pak dočasně opustil v roce 2011 kvůli blíže nespecifikovanému onemocnění, ale stačil ještě nahrát zatím poslední album z roku 2013 Ready to Die.

Poslechněte si koncert Iggyho a Stooges z roku 2003 v Detroitu.
Poslechněte si koncert Iggyho a Stooges z roku 2003 v Detroitu.

Asheton se chystal také na návrat kapely na albu RE-Licked, které má obsahovat předělávky songů z nejslavnějšího období v sedmdesátých letech, ovšem bez Iggyho Popa, zato však s Jello Biafrou a Markem Laneganem v roli vokalistů

Iggy Pop včera vzdal hold svému kolegovi přes Facebook: "Můj drahý přítel Scott Asheton zemřel včera v noci. Byl jako můj bratr. Scott byl velký umělec, nikdy jsem neslyšel nikoho hrát na bicí s větším smyslem než právě jeho. Spolu s jeho bratrem Ronem vždy byli a nadále budou mou druhou rodinou. Myslím na jeho sestru Kathy, manželku Liz i dceru Leannu."

Scott Asheton hrál od začátku Stooges po boku svého bratra kytaristy Rona, který zemřel v roce 2009.

Ashetonův spoluhráč James Williamson napsal o poslední komunikaci s ním: "Moje jediná útěcha je, že mi napsal v e-mailu před týdnem nebo dvěma, jak myslí na dobré časy, které jsou před námi a na hudbu, kterou společně ještě uděláme. Myslím, že to byl jeho způsob, jak říct sbohem."

 

Právě se děje

Další zprávy