VIDEO Zvrhlý svět opic a švédská princezna Lykke Li

Kultura Kultura
9. 3. 2014 10:56
Podívejte se na nové videoklipy Arctic Monkeys, Franz Ferdinand, Lykke Li, Juliana Casablancase a Dum Dum Girls.
Podívejte se na nejlepší videoklipy uplynulého týdne.
Podívejte se na nejlepší videoklipy uplynulého týdne. | Foto: Aktuálně.cz

Video - Pětice videoklipů pro tento víkend má společného jmenovatele - indie pop. Nové klipy totiř vydali vítězové Brit Awards Arctic Monkeys, po pauze se ohlásila švédská zpěvačka Lykke Li, další sólovou desku brzy vydá frontman The Strokes Julian Casablancas a dávají o sobě vědět i Franz Ferdinand.

Arctic Monkeys – Arabella

Nagelovaný pásci z Arctic Monkeys mají venku už čtvrté video k aktuálnímu trháku AM. A překvapení se nekoná. V hlavní roli playboy Alex Turner, holky, kytary a opar značící kvalitní večírek. Kromě pilotního videa k písni Do I Wanna Know? je frontman ve vizuálech zobrazován jako kazatel, neřkuli bůh oplývající neskonalou láskou (především tou sám k sobě). S důrazem na stereotypně zobrazovanou maskulinitu.

Arctic Monkeys: Arabella
Arctic Monkeys: Arabella | Video: Arctic Monkeys

Motto prostupující video k Why’d You Only Call Me When You’re High - z party jedině namol. One For The Road – oslava plechové krásy silných strojů. Arabella – mejdan bez holek není mejdan. Princezniček Arabell, těch ze zvrhlého světa, je v klipu požehnaně. Střídání záběrů na ně a kapelu vlastně nemá žádnou pointu. Což znamená jediné – Turner má svůj status chlípníka, pro nějž a po němž prahnou kluci i holky z celého světa, pořád „napsaný na čele“. A pokud neprahnou, tak je aspoň baví. Viz jeho obrana rokenrolu namísto děkovné řeči, nesmrtelná narace a vítězoslavné upuštění mikrofonu na zem při Brit Awards. Režie: Jake Nava, stojící také za klipy Beyoncé, Adele nebo Kanyeho Westa.

Franz Ferdinand – Erdbeer Mund

Pokud Franz Ferdinand vydají nový videoklip, s takřka stoprocentní jistotou se pokaždé objeví v našem výčtu nejlepších týdenních vizuálních počinů. Snímek poskládaný jen ze záběrů na hrající kapelu z různých úhlů v jejich videotéce snad nenajdete, co do počtu bizarností v klipech by ale mohli z fleku uspořádat rovnou celý festival podivností. Od legendárního steampunkového obrazového doprovodu Take Me Out až k nejnovějším dílům k desce Right Thoughts, Right Words, Right Action v čele s Right Action, mozaikou nákresů jako ze starých přírodovědných skript, a hororovou parodií Evil Eye – poťouchlost je jejich druhým jménem.

Franz Ferdinand: Erdbeer Mund
Franz Ferdinand: Erdbeer Mund | Video: Franz Ferdinand

Pokud nemáte smysl pro absurdní humor, bude zhlédnutí i nejnovějšího videa pod vaši úroveň. Jenže vyhrocená parodie Erdbeer Mund se svou audio, video i textovou složkou vysílá směrem k posluchačům až stupidně pochopitelný vzkaz: chytrý humor přitáhne pozornost, ale ten tupý baví víc. Jiné vysvětlení pro pošuka, ehm, tedy kytaristu Nicka McCarthyho v beranici a outfitu z minulého století, rozdováděného z keříčku jahod a se slastným výrazem zpívajícím „Erdbeer mund / ich bin so wild / so wild Nacht / Erdbeer mund / ich bin so wild nach deinem Erdbeermund“ („jahodová pusa / jsem tak divoký / jahodová pusa / jsem tak rozdivočelý z tvé jahodové pusy“) nemáme. Video z dílny kytaristovy sestry Anny značí, že Franz Ferdinand neztrácejí chuť do tvoření. Důležitý signál. Nás tihle excentričtí Skotové baví.

Dum Dum Girls – Are You Okay

Jedenáctiminutový klip k písni Are You Okay sám o sobě nepřepisuje dějiny světové kinematografie. Ani jeho zvuková složka nezpůsobuje závratě. Textově nevyniká přílišnou hloubkou. A čím fascinuje, je nezměrná obrazová epičnost, kterou ze čtení mezi slokami jen těžko dešifrujete.

Dum Dum Girls: Are You Okay
Dum Dum Girls: Are You Okay

Dum Dum Girls se po předchozím nenáročném videu k Too True zachtělo po silném příběhu vzbuzujícím emoce. Zápletku si objednaly u Breta Eastona Ellise, kočího jeho divokých vizí našly v Brewerovi a ústřední postavu ve vlastních řadách. Ach ano, Dee Dee Penny je rozená sólistka a Dum Dum Girls do jisté míry one-woman show. A coby herečka by rovněž neostrouhala. Roli naivní vizionářky zápasící s dotírajícím se přeludem zosobnila poměrně přesvědčivě. Zda nad ním zvítězila, či nikoliv, nebudeme prozrazovat. Protože to vlastně nevíme. Otevřený konec ostatně plně koresponduje s provokativností nevyzpytatelné Dee Dee vlastní.

Lykke Li - Love Me Like I’m Not Made Of Stone

Těžko říct, čím krmí švédská hudební scéna zpívající ženské talenty, že z nich vyrůstají éterické popařky se silným slovem a pečlivě vybudovanými atmosférami. Současné zástupkyně tohoto žánru, jmenovitě Robyn, Loreen, iamamiwhoami nebo právě Lykke Li, posilují pevné jádro této platformy.

Lykke Li: Love Me Like I’m Not Made Of Stone
Lykke Li: Love Me Like I’m Not Made Of Stone

Na světové popové scéně tak vzniká pozoruhodná situace, kdy cudný skandinávský popový proud se staví do přímého kontrastu s opulentním americkým. Zpěvačka z Ystadu boří zajeté představy o zmíněné škatulce a navrací jí lesk. A že není jen o přetvářce, penězích, kostýmech a šoku dokazuje v klipu k pilotní skladbě Love Me Like I’m Not Made Of Stone třetího alba I Never Learn. Takřka čtyřminutový záběr na interpretku v pološeru na otáčivém podstavci jasně říká, o co písničkářce jde – znovunalezení krásy popu v čistém zpěvu a lidské přirozenosti. Studiová trojka vychází 2. května na labelu LL.

Julian Casablancas – TBA teaser (+ The Voidz)

Na závěr jsme si dovolili zařadit teaser, který sice nesplňuje parametry klasické klipové produkce k jednomu vybranému singlu, zato předpovídá další novou éru frontmana post-punk-revivalových pionýrů, již s debutem Is This It pobláznili milovníky osmdesátkového post-punku.

Julian Casablancas: TBA teaser (+ The Voidz)
Julian Casablancas: TBA teaser (+ The Voidz)

Julian Casablancas – postava novomiléniové kytarové scény, ikona kluků po celém světě, jejichž snem je založit tu pravou „frajerskou“ kapelu se základnou dychtivých fanynek, definitivně přichází s druhou sólovou deskou. A novým gangem v zádech – s The Voidz. Už vydání zatím poslední desky The Strokes Comedown Machine, jejíž zvuk nasáklý euforií středomořských diskoték měl za cíl buď si vystřelit sám ze sebe a rozkládající se mateřské kapely, nebo dát najevo unavenost z několikaletého nenaplnění ambicí debutu, mělo naznačit konec jedné éry a začátek nové.

Jak se ale zdá, s partou The Voidz zas nebude všechno tak úplně nové. Dle zvukových fragmentů v teaseru je Casablancův domov v post-punkových osmdesátkách. I když dle elektronicko-punkového dojezdu lze usuzovat, že druhá sólovka bude mít zvukový přesah. Ta první díru do světové hudební scény nevypálila. Dejme ale Julianovi ještě šanci.

 

Právě se děje

Další zprávy