Mission: Impossible je zlatý důl. Cruise čeká boj s věkem

Barbora Roubalová
11. 8. 2015 10:31
Pátý díl série Mission: Impossible zatím utržil jen ve Spojených státech 108 milionů dolarů a potvrdil pověst jedné z nejstabilnějších filmových značek.
Tom Cruise ve filmu Mission: Impossible - Národ grázlů
Tom Cruise ve filmu Mission: Impossible - Národ grázlů | Foto: Paramount Pictures

Praha - Pátý díl série Mission: Impossible s podtitulem Národ grázlů vstoupil do kin koncem července a americké tržby opět potvrzují, jak výdělečná je tato akční série s Tomem Cruisem v hlavní roli.  

Čísla z prvního víkendu se v USA vyšplhala na 56 milionů dolarů, přestože experti značce předpovídali propad, píše na svém webu Los Angeles Times. 

Navíc se odhaduje, že Národ grázlů udělá 70 procent tržeb ve zbytku světa.

Od debutu v roce 1996 se stala série značkou, která se studiu Paramount a Tomu Cruisovi zatím vždy vyplatila. V žebříčku nejvýdělečnějších filmů historie se sice franšíza na předních pozicích neobjevuje, její síla však tkví ve stabilních a vysokých tržbách hned v prvním víkendu uvedení do kin.

Deník Los Angeles Times srovnal výdělky všech dílů série s přihlédnutím k inflaci. První z roku 1996 vydělal o premiérovém víkendu 68 milionů dolarů. Rekordní sumu 83 milionů přineslo uvedení druhého dílu, který režíroval čínský mistr násilnických gangsterek a thrillerů John Woo.

"Tom Cruise není pouze hlavní hvězdou, ale i kreativním producentem, který si lidi do svého týmu pečlivě vybírá," vysvětluje filmový publicista Kamil Fila. Cruise u třetího dílu vsadil na J. J. Abramse, režiséra úspěšných televizních seriálů Ztraceni a Alias, u Ghost Protocolu na Brad Birda, jenž má na kontě pixarovské animáky Ratatouille či Úžasňákovi.

"Takoví tvůrci aplikují postupy, které jsou pro hraný film netypické. Série Mission: Impossible není o náhodných hitech. Filmy nesmí být spotřebními produkty, musí vždy přinést něco nového," dodává Fila.

Po třetím dílu s tržbami 57 milionů došlo u čtyřky k propadu. Snímek totiž uvádělo v prvním týdnu desetinásobně méně kin než u předešlých filmů. O druhém víkendu Ghost Protocol, který se odehrává v Rusku (natáčení však probíhalo u nás), vše dohnal a spolu s nejnovějším Národem grázlů tak dostál pověsti série.

Stabilní úspěch Mission: Impossible je podle Fily podmíněn tím, že žánr špionážního thrilleru nemůže udržovat pouze jedna série s Jamesem Bondem. Podle žebříčků Box Office Mojo není návštěvnost série o agentovi v tajné službě Jejího Veličenstva v prvním týdnu tak vyrovnaná jako u Mission: Impossible, celkově však poslední bondovka Skyfall vydělala téměř o sto milionů více než o rok mladší Ghost Protocol.

Budoucnost franšízy s tajným agentem Ethanem Huntem je silně navázána na účast Toma Cruise, kterému by věk 53 let hádal málokdo. 

Zůstává otázkou, jak dlouho bude na filmovém plátně schopen předvádět kaskadérské kousky. "Když se podíváme na Jamese Bonda, nikdo z herců nevydržel více než sedm filmů. A ty poslední už nestály za moc. Pokud bude Tom Cruise v kondici, tak ještě jeden díl asi zvládne," domnívá se Fila.

Pro sérii Mission: Impossible se stává nejdůležitějším rozhodnutím pravidelná výměna režisérů. Tak je to i u dalšího dílu s podtitulem Národ grázlů, tvrdí recenzent Hospodářských novin Tomáš Stejskal. | Video: Tomáš Stejskal
 

Právě se děje

Další zprávy