Jak hlasovali recenzenti Aktuálně.cz o filmu roku 2014

Kultura Kultura
15. 12. 2014 17:34
Vybrali jsme nejlepší filmy roku 2014 v českých kinech. Podívejte se, pro které filmy hlasovali recenzenti Aktuálně.cz.

V anketě hlasovali: Jan Gregor, Tomáš Stejskal, Antonín Tesař, Martin Svoboda, Marek Čech, Benjamin Slavík, Boris Hokr, Martin Bubrín a Luboš Vedral.

Podívejte se jaké filmy vybrali.

LEGO® příběh
LEGO® příběh | Foto: Aktuálně.cz

Top filmy roku 2014 podle Martina Svobody

1. Ona - Intimní sci-fi, které rozumí lidským citům jako málokterý film z loňské nabídky v českých kinech. O tomhle Jonzeově kousku se říká, že je "divný". Mně však především přijde až nesnesitelně autentický.

2. LEGO® příběh - Nečekané překvapení, jež si velmi chytře hraje se zadáním. Z čeho mohl vzniknout otravný celovečerní katalog, se vyklubal jeden z nejnápaditějších a nejchytřejších CGI animáků.

3. Chlapectví - Unikátní film, kdy nezvyklý způsob natáčení prostupuje každý aspekt filmu, takže vyzdvihování dvanáctileté produkce není samoúčelné, ale naopak nezbytné.

4. Zmizelá - Precizní v každém ohledu, ale především nečekaně zábavné a sebeuvedomělé. Studie nekonečné životní přetvářky Davida Finchera má rozhodně potenciál strhnout a v rámci žánrové zábavy nemají trable Bena Afflecka konkurenci.

5. Zátah 2 - Naprosto přelomové akční scény, které dávají zapomenout na vše srovnatelné z posledních let. Není nic lepšího než vidět, že kinematografie může pořád ohromovat intenzitou něčeho tak "banálního" jako bitky.

6. Vlk z Wall Street - Nekorektní oslava kapitalistických orgií dokázala, že schopný filmař umí vzdorovat věku. Scorsese v sobě objevil víc dravosti, než mají jeho o dvě generace mladší kolegové, a po nostalgickém Hugovi se úžasně odvázal.

7. Mapy ke hvězdám - David Cronenberg už jiný nebude a jeho nahlédnutí do kroniky rodinných perverzí uprostřed Hollywoodu obsahuje většinu toho, proč mám jeho tvorbu tolik rád.

8. Grandhotel Budapešť - Wes Anderson už jede tak trochu na autopilota, což je nepochybně škoda a chyba, nicméně stále umí chytnout za srdce a jeho na oko hravé a v jádru tvrdé příběhy rozhodně naplní očekávání.

9. Dva dny, jedna noc - Dardenni jsou stále ve skvělé formě a tentokrát snad nabídli i trochu zvráceného humoru. Na jejich posledním kousku mě nejvíc oslovuje nejednoznačnost, s jakou můžeme přistoupit k protagonistce.

10. Nick Cave: 20 000 dní na Zemi - Dokument o tom, jak Nick Cave přestal být 20 000 dní po svém narození člověkem. Spíš než intimní rozbor se nám tvůrci nabídnou proniknutí do života živoucího symbolu. Což rozhodně má čím zaujmout.

 

Právě se děje

Další zprávy