Hřebejk a Jarchovský točí tři filmy. Je to splněný sen, říká scenárista k trilogii za 120 milionů

ČTK ČTK
23. 8. 2016 16:11
První film z trilogie Zahradnictví režiséra Jana Hřebejka a scenáristy Petra Jarchovského bude mít premiéru 27. dubna 2017. Do konce příštího roku přijdou do kin i zbývající dva. Trojice filmů časově předchází oblíbenému snímku Pelíšky a vychází ze života scenáristovy rodiny.
Jan Hřebejk a Petr Jarchovský
Jan Hřebejk a Petr Jarchovský | Foto: ČTK

Režisér Jan Hřebejk a scenárista Petr Jarchovský točí tři celovečerní filmy, které uvedou příští rok v rámci trilogie Zahradnictví.

Tvůrci to oznámili na tiskové konferenci na zámku ve Veltrusích, kde se část filmu natáčí. Trilogie je inspirovaná životem rodiny Jarchovského.

"Do scénáře promlouvali oba rodiče. Tak dva roky jsem za nimi chodil a všechny ty rodinné legendy, historky a vzpomínky si s nimi znovu prošel. Uvědomoval jsem si, že jednoho dne tady nebudou a už se jich nezeptám," popsal vznik předlohy Jarchovský, který scénář začal psát v roce 2012.

Najednou vznikají tři celovečerní snímky nazvané Rodinný přítel, Dezertér a Nápadník. První se odehrává ve 40. letech a vypráví příběh rodin, které čekají na návrat svých vězněným mužů a otců. Dezertér vezme diváky do dramatických let 1947 až 1953, jeho hlavní postavou je majitel luxusního kadeřnického salonu v Praze. Třetí film Nápadník vypráví o rodinných vztazích a generačním střetu na konci 50. let.

"Považuji to za projekt, který zhodnocuje všechny zkušenosti, které jsme s Petrem (Jarchovským) dosud nabyli," řekl Hřebejk. Scenárista trojici snímků označil za svůj splněný sen. Všechny snímky propojují především postavy – tři sestry ztvárněné Aňou Geislerovou, Klárou Melíškovou a Gabrielou Míčovou.

Jedna ze sester je manželkou Jindřicha, postavy, kterou nezapomenutelným způsobem v Pelíšcích ztvárnil Jiří Kodet. V Zahradnictví bude Jindřicha hrát Martin Finger.

Filmaři mají za sebou 40 natáčecích dnů, většinu zatím zabraly scény v interiérech, které vznikaly v ateliéru. Na pozemku veltruského zámku vznikl vedle tamních skleníků pro potřeby filmu nový dům majitele Zahradnictví Pecka. Natočeno je podle Hřebejka asi 60 až 70 procent metráže, s filmováním by měli skončit v prosinci. Dále se v trilogii objeví například Ondřej Sokol, Jiří Macháček, Sabina Remundová, Lenka Krobotová, David Novotný, Karel Dobrý, Miroslav Táborský či Anna Fialová.

Náklady jsou odhadovány na 120 milionů korun, snímky vznikají v česko-polsko-slovenské koprodukci. Rodinný přítel bude mít premiéru 27. dubna, Dezertér 28. září a Nápadník 16. listopadu

V novém filmu ukazujeme, jak se strach podepisuje na lidech. Je to napsáno podle živých lidí, každý to někdy zažil, je to nadčasové, říká Jan Hřebejk. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy