Vegani a pescetariáni mají lehčí průběh covidu-19, naznačuje vědecká studie

Magazín Magazín
14. 6. 2021 11:15
Co mají společného rostlinná strava a mořské plody? Jsou spojené s výrazně nižším rizikem vážného průběhu nemoci covid-19. Vyplývá to z nejnovější studie, kterou zveřejnil britský medicínský týdeník British Medical Journal (BMJ).
Foto: iStock

Výzkumníci z USA provedli v období mezi červencem a zářím minulého roku průzkum u téměř 2900 lékařů a zdravotních sester, pracujících v první linii boje proti koronaviru.

Jak uvádějí autoři studie, mezi dobrovolníky z celkově šesti států (Velká Británie, Německo, Španělsko, Itálie, Francie a USA) bylo zjištěno 538 případů nákazy koronavirem, z toho pak 138 mělo závažný průběh. 

"V našem modelu, zohledňujícím základní demografické charakteristiky, zdravotnickou specializaci i životní styl (kouření, fyzické aktivity) vyšlo, že účastníci průzkumu, kteří dodržovali rostlinné diety, měli o 73 procent nižší riziko středně těžkého či těžkého průběhu nemoci covid-19 než ti, kdo takovou dietu nedrželi," uvádí studie. 

Podobné to bylo u lidí, kteří se hlásí k pescetariánství (odmítají maso savců a drůbeže, ale jedí ryby a živočišné produkty). U těch bylo riziko o 59 procent nižší než u lidí, kteří tuto dietu nedrží. 

Výzkum však také naznačil, že módní vysokoproteinové diety s nízkým obsahem sacharidů mohou naopak riziko vážnějšího průběhu zvyšovat. 

"Dáváme ke zvážení, zda tyto výsledky nelze využít při prevenci," uvádějí autoři studie, kteří působí na různých univerzitách a ve zdravotnických zařízeních v USA. Zároveň však upozorňují, že mezi dotazovanými byla převážná většina mužů a bylo by tedy potřeba ověřit výsledky i na větším vzorku žen. 

 

Právě se děje

Další zprávy