Co bylo na světě dřív, kafe, nebo člověk? Vědci na to přišli

ČTK ČTK
22. 4. 2024 16:10
Vědci vytvořili rodokmen arabiky a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 tisíci až jedním milionem let v etiopských lesích. To znamená, že tento druh je starší než homo sapiens.
Miluji vůni kávy v ranném paleolitu.
Miluji vůni kávy v ranném paleolitu. | Foto: Shutterstock

Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabika. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 tisíci až jedním milionem let v etiopských lesích. To znamená, že tento druh je starší než homo sapiens, který vznikl v Africe před 300 tisíci lety. Vědci doufají, že se díky tomu dozvědí o rostlinách více, aby je mohli lépe chránit před škůdci a klimatickými změnami.

Vědci analyzovali genomy 39 odrůd arabiky, a vytvořili tak dosud nejkvalitnější genom kávovníku arabského. Odhalili také specifickou oblast genomu, která může být důležitá pro šlechtění a odolnost vůči chorobám. Součástí zkoumání byl i vzorek z 18. století, který použil švédský přírodovědec Carl Linné při pojmenování tohoto druhu.

Arabika podle vědců vznikla přirozeným křížením dvou rodičovských druhů, kterými byly kávovník statný (Coffea canephora) a Coffea eugenioides. Kávovník statný je známý jako robusta a jeho genom byl analyzován v roce 2014. Robusta se běžně používá v instantní kávě. Arabika je považována za kávu s lepší chutí, je ceněná pro svoji jemnost a relativně sladkou chuť. Robusta pochází z pralesů rovníkové Afriky a je známá tím, že je poměrně odolná vůči hlavním kávovým škůdcům a chorobám. Arabika dnes tvoří 60 až 70 procent světového trhu s kávou. Zbytek tvoří robusta.

Nízká rozmanitost a zranitelnost vůči škůdcům

Ukázalo se, že populace arabiky během tisíciletí, než ji lidé začali pěstovat, rostla a klesala, podle toho, jak se oteplovalo a ochlazovalo klima. Vzkvétala v teplých a vlhkých obdobích a trpěla v obdobích sucha. Tato chudá období vytvářela úzká místa v populaci, kdy přežilo jen malé množství geneticky podobných rostlin. Dnes má proto arabika nízkou genetickou rozmanitost, a je tak náchylnější vůči škůdcům a chorobám, jako je houbová choroba nazývaná rez listů, které každoročně způsobují ztráty v řádu miliard dolarů. Lze ji také pěstovat jen v omezeném počtu lokalit, kde jsou příznivé klimatické podmínky a hrozby chorob nižší.

Výzkum tak otevřel cestu k novým přístupům ke šlechtění kávy, které mohou pomoci vývoji nových odrůd se zvýšenou odolností vůči chorobám, klimatickým změnám a s novými chuťovými vlastnostmi, upozornil odborník společnosti Nestlé, který se studie účastnil, Patrick Descombes.

Káva je jedním z nejrozšířenějších nápojů na světě. Podle odhadů se jí denně vypije 2,25 miliardy šálků. Je také jednou z nejvíce obchodovaných komodit.

Video: Kávu vám v Brně udělá robot: Na rozdíl od člověka se nesplete a umí i portrét do pěny (25. 10. 2022)

Káva od robotické ruky je úplně stejná, jako kdyby ji dělal člověk, ale dokáže vám udělat portrét do pěny. Její výhoda je v dokonalosti, nesplete se. | Video: Michael Rozsypal
 

Právě se děje

Další zprávy