Zemřel tvůrce celosvětově proslulé mangy Dragon Ball Akira Torijama

ČTK ČTK
7. 3. 2024 14:05
Zemřel tvůrce celosvětově proslulé mangy Dragon Ball Akira Torijama

Autor známé série japonské mangy Dragon Ball Akira Torijama zemřel po poranění mozku. S odkazem na jeho nakladatele o tom informovala agentura Kjódó. Tvůrci celosvětově populárního díla zahrnujícího anime i videohry bylo 68 let.

"S hlubokou lítostí oznamujeme, že zemřel 1. března na akutní subdurální hematom," uvedl Torijamův projekt Bird Studio. "Je nám opravdu líto, že měl několik děl s velkým nadšením ještě rozpracovaných. Nicméně na tomto světě zanechal mnoho titulů mangy a uměleckých děl," pokračuje prohlášení.

Torijama se narodil roku 1955 v Nagoje v centrální části Japonska. V roce 1978 debutoval mangou Dr. Slump, nejvíc ho ale proslavila série Dragon Ball vycházející od roku 1984. Celosvětově se prodalo nejméně 260 milionů kopií, píše agentura AFP, a manga dala vzniknout četným adaptacím včetně filmových, televizních a videoherních, nemluvě o pokračováních jako Dragon Ball Z.

Torijamova smrt přišla "příliš brzo", uvedl v komuniké Eiičiró Oda, Torijamův kolega a autor neméně slavné mangy One Piece.

 

Právě se děje

Další zprávy