Zemřel autor rozsáhlé série Toulky českou minulostí Petr Hořejš, bylo mu 84 let

ČTK ČTK
27. 7. 2023 16:58
Zemřel redaktor, spisovatel a scenárista Petr Hořejš, autor rozsáhlé knižní série Toulky českou minulostí. Muž, který dříve psal pod pseudonymem Petr Hora, se dožil 84 let. O jeho úmrtí ve čtvrtek informovala manželka Jitka Hořejšová.
Po roce 1989 se Petr Hořejš krátce vrátil do Albatrosu, odkud byl vyhozen z politických důvodů, jako ředitel.
Po roce 1989 se Petr Hořejš krátce vrátil do Albatrosu, odkud byl vyhozen z politických důvodů, jako ředitel. | Foto: Profimedia.cz

Sérii knih o české historii začal vytvářet v roce 1979. Když se Toulky poprvé objevily jako příloha Mladého světa, okamžitě si získaly čtenáře. Autor, který není historikem, se v nich pokusil o novinku - na rozdíl od oficiálních "dějepisů" českou historii vyprávět polyfonně, v několika pásmech, s odkazy na důležité události ve světě. Kromě knižního cyklu Toulky českou minulostí byl Hořejš autorem knih Péťa Vařič či Evropan Jiří z Poděbrad a spoluautorem publikace Prázdniny se šlehačkou.

Toulky českou minulostí měly také svou rozhlasovou verzi, natáčely se v Brně v letech 1995 až 2018 a patří k nejúspěšnějším počinům Českého rozhlasu. Hořejš a autor pořadu Josef Veselý podle režiséra Jaromíra Ostrého dokázali nacházet v historii zajímavé příběhy. "To je ten klíč. Možná je tolik nezajímala data, ale spíše osudy lidí, kteří tehdy žili, a příběhy událostí, které se staly," řekl Ostrý. Připomněl, že Toulky českou minulostí se těšily mimořádné pozornosti čtenářů i rozhlasových posluchačů a stále se reprízují. Úspěch mělo i jejich vydání na CD.

Petr Hořejš se narodil roku 1938 v Bratislavě, vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy a po krátkém působení v Československém rozhlase pracoval asi deset let jako nakladatelský redaktor v Albatrosu.

V roce 1972 dostal Hořejš z nakladatelství výpověď, neboť odmítl schválit okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy ze srpna 1968. Pod pseudonymem Hora pak psal například sloupky Péťa Vařič či Péťa Rodič pro časopis Mladý svět. V 80. letech pracoval jako čerpač ve Vodních zdrojích.

Po roce 1989 se Hořejš krátce vrátil do Albatrosu jako ředitel, později už se ale věnoval pouze práci novináře a spisovatele. Podílel se také na zrodu, koncepci a scénářích soutěžního seriálu České televize O poklad Anežky České, v roce 1991 se stal spoluzakladatelem Nadace Pangea.

Video: Každou zpěvačku čeká kariérní zlom, říká Pecková

"Té práci věnujete maximum. Kolikrát obětujete i rodinný život, kolikrát se vzdáte soukromí," říká v pořadu Spotlight operní pěvkyně Dagmar Pecková. | Video: Jakub Zuzánek
 

Právě se děje

Další zprávy