Začíná Sziget, ekologická rekapitulace léta

Pavel Turek
8. 8. 2007 9:00
Budapešťský festival má silný, byť nijak objevný line-up
The Good, The Bad and The Queen
The Good, The Bad and The Queen | Foto: Sziget

Praha - Pokud jste v minulém půlroce patřili mezi ty, kdo důsledně navštěvují festivaly i velké koncerty v regionu, pak vás složení interpretů vyhlášeného maďarského Szigetu nejspíš neohromí ani nezláká.

Nicméně v součtu se pořád dá program brát jako resumé a připomenutí toho koncertně nejpodstatnějšího, co se u nás v poslední době událo.  Kdo si chce užít dobře organizované best of bez vycpávek, ať zamíří na ostrov Obudai v lůně Budapešti. 

Nepočítáme-li úterní úvodní zahřívačku s parní Locomotiv GT, pak se tam po sedm dní  od 8. do 15. srpna koná už patnáctý ročník multikulturní gigantické akce. Více než dvacet pódií obsadí přes dvě stě kapel.

Nejpřitažlivější interpreti jsou bohužel přesně ta jména, která v nedávném období problikla v trojúhelníku Praha-Český Brod(Rock For People)-Trenčín (Pohoda). Tudíž si můžete dopřát oživení paměti, popřípadě o pár dní dříve shlédnout Nine Inch Nails, Chemical Brothers, Faithless, Tool, Juliette and the Licks, The Killers, The Hives nebo I AM X.  

!!! (chk chk chk)
!!! (chk chk chk) | Foto: Sziget

Potenciálními taháky se tak stávají vyzobávky: The Good, The Bad and The Queen aktuální projekt Damona Albarna z Blur a Paula Simonona z The Clash - nebo britský melodický zázrak Razorlight, nováčci The Rakes, brooklynská dance-punková klasika !!! (chk chk chk), rock'n'rollová zběsilost Eagles of Death Metal či sólové vystoupení Chrise Cornella, bývalého zpěváka Soundgarden a Audioslave. V součtu to není málo, ovšem viděno hledačskou perspektivou sedmi festivalových dnů, jde přece jen o poněkud tenčí bilanci.

Leitmotivem letošního ročníku se stala ochrana životního prostředí. Nejen ve smyslu zachování jedinečné parkové ostrovní zóny uprostřed Budapešti, ale i s ohledem na šíření "zeleného myšlení" mezi očekávanými čtyřmi sty tisíci návštěvníky.

Organizátoři už v roce 2000 vyrukovali s konceptem "čistší Sziget," který zahrnuje selekci odpadu, jeho následný transport a recyklací. Začíná to oddělenými koši, jde přes zálohované kelímky a odměnami za posbírané PET-lahve, na což slyší i sponzoři.

Když už ne přímo line-up nebo velikost, aspoň tohle by české festivaly mohly odkoukat.

 

Právě se děje

Další zprávy