Hádka o obraz přeroste ve spor o přátelství. V Brně hrají komedii Yasminy Rezy

ČTK ČTK
26. 4. 2024 13:14
Přátelství, ale také moderní umění a snobismus jsou tématy komedie Obraz, kterou napsala francouzská dramatička Yasmina Reza. Nově ji na repertoár zařadilo brněnské Národní divadlo. Tři mužské postavy na scéně Reduty ztvární Petr Kubes, Petr Bláha a Pavel Čeněk Vaculík.
Trojici přátel rozdělí spor o obraz. Na snímku z brněnské inscenace jsou Petr Kubes jako Marek, Petr Bláha coby Ivan a Pavel Čeněk Vaculík v roli Borise.
Trojici přátel rozdělí spor o obraz. Na snímku z brněnské inscenace jsou Petr Kubes jako Marek, Petr Bláha coby Ivan a Pavel Čeněk Vaculík v roli Borise. | Foto: ČTK

Premiéra se koná tento pátek 26. dubna, nejbližší reprízy následují 30. dubna a znovu 1. a 16. května.

Dnes čtyřiašedesátiletá francouzská dramatička a spisovatelka Yasmina Reza debutovala v 80. letech minulého století, prorazila ale v roce 1994 právě s konverzační komedií Obraz, v Česku někdy uváděnou i pod názvem Kumšt. Text, za nějž obdržela prestižní Molièrovu cenu a který byl přeložen do více než tří desítek jazyků, hrálo i několik zdejších divadel. Například v obsazení s Janem Třískou, Janem Kačerem a Janem Hrušínským jej roku 2007 režíroval Jan Hřebejk v pražském Divadle Na Jezerce. Známá byla v Praze i slovenská inscenace s herci Milanem Lasicou, Mariánem Labudou a Milanem Kňažkem.

"Ta hra je excelentně napsaná, chytře a vtipně. Nemůže nic ztratit ani po 30 letech, protože ji Yasmina Reza nepsala jen proto, aby byla vtipná. V té hře jde o hodně: o to, jestli se podaří zachránit přátelství," říká režisér nové brněnské inscenace Štěpán Pácl.

Zkoušení mělo jinou podobu, než bývá v tamním Národním divadle obvyklé. První čtená zkouška se uskutečnila už loni v září. Zkoušení nebylo koncentrované do obvyklých šesti týdnů, ale prolínalo se celou sezonou. Představitelé tří kamarádů tak měli čas dostat se postavám Marka, Borise a Ivana "pod kůži".

Obraz má jednoduchou zápletku. Dermatolog a milovník moderního umění Boris si pořídí drahou abstraktní malbu, která se jmenuje Bílé proužky na bílém pozadí, a skutečně se jedná pouze o kus bílého plátna.

Jeho skeptický a cholerický přítel Marek nechápe, jak mohl Boris za něco takového utratit tolik peněz, a koupi označuje za projev snobismu. Třetí společný přítel Ivan se mezi oběma pozicemi snaží lavírovat, protože kamarádství je to jediné, co ho drží nad vodou. Zdánlivě banální estetický spor se zvrhne ve vtipnou hádku o hodnotách života a podstatě přátelství.

"Yasmina Reza je velmi rafinovaná a velmi chytrá autorka, kombinací trefně volených slov dovádí své postavy do neuvěřitelně komických situací. Ale s pochopením, takže se smějeme a pláčeme zároveň," doplňuje režisér Pácl.

Jednoduchou scénografii navrhl umělecký šéf Divadla Spejbla a Hurvínka David Janošek. Nechal vyniknout to, co je na inscenaci podle divadelníků nejdůležitější: chemii mezi trojicí herců.

 

Právě se děje

Další zprávy