Tom Cruise je hloupý, nudný a vlivný

BBC, Hej
16. 6. 2006 10:00
Londýn - V žebříčku nejvlivnějších světových celebrit podle amerického časopisu Forbes vede už podruhé herec Tom Cruise. A nejen v něm.

Cruise je v první desítce jedinou filmovou hvězdou. Tuto pozici  v každoročním žebříčku ekonomického časopisu měl poprvé v roce 2001. Minulý rok skončil na desátém místě. Na druhém místě žebříčku Forbesu letos skončila skupina Rolling Stones, na třetím proslulá americká televizní moderátorka Oprah Winfreyová.

Dosud žádné celebritě se nepodařilo obsadit první příčku dvakrát. Cruise je nejen jedním z nejlépe placených herců současnosti, ale věnuje se i producentské práci - naposledy jeho produkční společnost natočila film se Salmou Hayekovou a Colinem Farrellem Zeptej se prachu, který měl tento týden premiéru v českých kinech.

Druzí skončili Rolling Stones
Druzí skončili Rolling Stones | Foto: Aktuálně.cz

V poslední době se o Cruisovi mluví nejen ve spojitosti s jeho třetím návratem v roli neohroženého agenta z filmu Mission: Impossible, ale všem stránkám bulvárů vévodí jeho snímky s partnerkou, herečkou Katie Holmesovou, která mu nedávno porodila dceru.

Cruise je oblíbenou potravou nejrůznějších žebříčků - při březnovém udílení Zlatých malin se stal pro změnu nejnudnější celebritou, v dubnové anketě o nejhloupějšího Američana zas získal čtvrté místo (první obsadil Michael Jackson).

"Vrátil se zpět na vrchol, nejen svým skákáním po pohovce v pořadu Oprah Winfreyové, ale i výdělkem 67 milionů dolarů za Válku světů," píše Forbes v narážce na Cruisovo slavné vystoupení, kde nadšeně poskakoval po studiu a vyznával lásku své lásce Katie.

Infobox
Autor fotografie: BBC

Infobox

Deset nejvlivnějších světových celebrit podle Forbesu
1. herec Tom Cruise
2. skupina Rolling Stones
3. bavička Oprah Winfrey
4. skupina U2
5. golfista Tiger Woods
6. režisér Steven Spielberg
7. komik Howard Stern
8. hiphoper 50 Cent
9. herci seriálu Sopranos
10. spisovatel Dan Brown

Loni byli v první desítce také herec Mel Gibson či popová ikona Madonna, ti se letos do top 10 ale nepropracovali, navzdory tomu, že Madonna právě rozjela své světové turné k poslední desce Confessions on the Dance Floor.

Režisér Války světů a Mnichova Steven Spielberg letos obsadil šesté místo, současně se ale stal nejvíc vydělávající celebritou s celkovým výdělkem 332 milionů dolarů.

Kontroverzní americký bavič Howard Stern se drží hned za Spielbergem se ziskem 302 milionů, věčný Spielbergův soupeř i souputník - režisér Hvězdných válek George Lucas - skončil s 235 miliony na třetím místě.

Dan Brown se prošifroval na desáté místo
Dan Brown se prošifroval na desáté místo | Foto: Aktuálně.cz

Žebříček Forbes sestavuje mimo jiné na základě početnosti zmínek o daných osobnostech v médiích. První desítku tak uzavírá jiný spisovatel, Dan Brown, autor mediálně notně propírané Šifry mistra Leonarda, podle které nedávno vznikl film s Tomem Hanksem v hlavní roli.

Herec Brad Pitt je až na 20. pozici. Pittova předchozí manželka Jennifer Anistonová i současná partnerka Angelina Jolieová skončily pospolu na 35. místě, což je nejspíš příliš nepotěšilo.

BBC zmiňuje i umístění Britů - exbrouk Paul McCartney je na 14. místě, Elton John na 16. a autorka Harryho Pottera na devatenáctém. 

 

Právě se děje

Další zprávy