Získá letos nobelovku konečně Philip Roth?

krk, Reuters
7. 10. 2007 0:00
Laureát prestižní literární ceny bude znám ve čtvrtek

New York - Letošního vítěze Nobelovy ceny za literaturu oznámí Švédská akademie ve čtvrtek 11. října. A agentury už odstartovaly každoroční spekulace o jménech letošních favoritů.

Někdy se předpovědi vyplní, ale stejně často není výjimkou, že přísně střežené jméno laureáta je pro všechny překvapením. Dobré informace mívá sázkařská kancelář Ladbrokes, která uhodla vítěze v předchozích třech letech.

A podle jejích tipů má největší šanci na prestižní cenu a deset milionů švédských korun (asi 30 milionů korun) italský autor Claudio Magris.  Za ním následují australský básník Les Murray a americký romanopisec Philip Roth. Pak jsou opět dva básníci: Švéd Thomas Transtromer a syrsko-libanonský autor Ali Ahmad Saíd Asbar zvaný Adonis.

O všech už se mluvilo i loni, šanci měl prý Izraelec Amos Oz, poněkolikáté bylo slyšet také jméno Milana Kundery. Švédská akademie věd nominované do poslední chvíle tají a její členové víc než nápovědy vypouštějí do světa dezinformace.

Na oplátku slýchají, že ve volbě vítěze hrají roli "geograficko-korektní" nebo politická hlediska. I loni se spekulovalo, že turecký spisovatel Orhan Pamuk dostal cenu také proto, že je doma obviňovaný z útoku na "tureckost".

Foto: Reuters

Šéf akademie Horace Engdahl to teď znovu odmítl. "Naše rozhodnutí mají striktně literární důvody. Možná že se dostaví i politický efekt, ale nikdy s ním dopředu nekalkulujeme," napsal v mailovém interview s Reuters.

Přestože akademie tvrdí, že neodměňuje ani za zásluhy, seznam téměř jistých čekatelů je bohatý a Rothovi v něm patří čelné místo.  Agentury citují i další zdroj, který ho tipuje za pravděpodobného vítěze. Peter Stothard, šéf  The Times Literary Supplement, ho jmenuje s tím, že vítězem bude letos známé jméno, které na ocenění čeká už dlouho.

Roth je posledním žijícím autorem z hvězdné trojice amerických židovských prozaiků, kam dále patřili Saul Bellow a Bernard Malamud. Paradoxně byl označen za antisemitu, s románem Portnoyův komplex pak stihl vyvolat skandál i v otevřených 60. letech.

Autor více než dvacítky knih často zkoumá odvrácenou stranou amerického snu a za to si vysloužil přízvisko svědomí Ameriky. V 90. letech  slavil mimořádné úspěchy u čtenářů i kritiky: za svá díla postupně získal všechny čtyři nejdůležitější americké literární ceny.

Druhý favorit Claudio Magris je nejznámější italský literární vědec, kulturolog, prozaik a esejista. Proslulost mu získala už v 60. letech obsáhlá studie Habsburský mýtus v moderní rakouské literatuře.

Nobelova cena za literaturu pravidelně zakončuje týden odborných ocenění. Pak ještě následuje cena za mír a také přidružená cena za ekonomii. Zahájení nobelovské sezony se naopak obejde bez patosu a velkých slov.

Už patnáct let ho obstarávají nevážné ceny Ig Nobel. Letos je vítězové převzali ve čtvrtek večer na Harvardově univerzitě v Cambridgi v americkém Massachusetts. Každoročně je uděluje časopis Annals of Improbable Research  a ocenění museli na ceremoniálu během jediné minuty vysvětlit svůj objev.

Za lingvistiku ji dostal tým Barcelonské univerzity za studii dokazující, že krysy nejsou s to rozlišit mezi osobou mluvící japonsky pozpátku a osobou mluvící nizozemsky pozpátku. A za mír  Wrightova laboratoř amerického válečného letectva: za výzkum a vývoj takzvané gay bomby, pod jejímž vlivem se prý "nepřátelští vojáci pro sebe navzájem stanou sexuálně neodolatelní" a záhy dojde záhy k ukončení konfliktu.

 

Právě se děje

Další zprávy