Zemřel spisovatel, historik a diplomat Miloš Pojar

Kultura ČTK Kultura, ČTK
24. 1. 2012 17:50
Prvnímu porevolučnímu velvyslanci v Izraeli bylo 71 let
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ve věku 71 let zemřel spisovatel, historik a diplomat Miloš Pojar. První porevoluční velvyslanec v Izraeli zesnul nečekaně v pondělí v Ústřední vojenské nemocnici v Praze, uvedl to server Lidovky.cz.

Skon Pojara osobně velmi zasáhl šéfa české diplomacie Karla Schwarzenberga. "Je to ale hlavně velká ztráta pro českou zahraniční službu, kterou Miloš svou prací zásadním způsobem ovlivnil. Především mu vděčíme za dílo, které vykonal pro vztahy československo a česko- izralské, ale též česko-německé," uvedl ministr zahraničí.

Pojar se podle něj jako velvyslanec v Izraeli výrazně zasloužil o prohloubení vztahů. "Odešel nejen výborný diplomat, ale především člověk, který nás všechny obohacoval," řekl.

Pojar se narodil 8. dubna 1940 v Praze, vystudoval orientalistiku a filozofii na Karlově univerzitě a poté angličtinu na Kolumbijské univerzitě. Na Karlově univerzitě v roce 1970 získal doktorát. Od roku 1966 až do roku 1990 působil v nakladatelství Academia zřízeném Československou akademií věd (ČSAV), kde byl redaktorem pro filozofii a výrobním referentem.

Pojar napsal řadu knih s židovskou a izraelskou tématikou. Od roku 1970 až do sametové revoluce v roce 1989 nesměl publikovat a politicky rehabilitován byl až v roce 1990.

Po změně režimu v roce 1989 přijal nabídku tehdejšího ministra zahraničí Jiřího Dienstbiera, aby nastoupil do zahraniční služby a obnovil diplomatické vztahy mezi Československem a Izraelem. "Dal mi na rozhodnutí 24 hodin," vzpomínal později Pojar.

Od roku 1997 do roku 2006 pracoval jako ředitel Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze. Byl též členem Česko-německého fondu budoucnosti. Jeho syn Tomáš Pojar je nyní velvyslancem v Izraeli.

 

Právě se děje

Další zprávy