Zemřel překladatel, herec a šansoniér Rudolf Pellar

Kultura ČTK Kultura, ČTK
4. 9. 2010 20:00
S manželkou uvedl do češtiny Salingera i Millera
Foto: chanson.cz

Praha - Ve věku 87 let zemřel herec, zpěvák a doyen české překladatelské scény Rudolf Pellar. Společně s manželkou Lubou přeložil mnoho desítek titulů převážně od amerických a anglických, ale i německých autorů. Za překladatelské dílo získali v roce 1997 společně Státní cenu.

Už v roce 1960 vyšel v jejich překladu Salingerův román Kdo chytá v žitě, o tři roky později Zelené pahorky africké Ernsta Hemingwaye, posléze překládali i Williama Faulknera. Do českého divadla přinesli v 60. letch Tramvaj do stanice Touha či Kočku na rozpálené střeše Tennessee Williamse nebo hru Kdo se bojí Virginie Wolfové Edwarda Albeeho.

Rodák ze slovenského Púchova (28. února 1923) vyrůstal v Jihlavě. Od mládí chtěl studovat jazyky, ale nakonec absolvoval herectví na brněnské konzervatoři. Vystupoval v pražských divadlech, především v karlínském Hudebním divadle a v Městských divadlech pražských.

Desítky písní natočil s různými orchestry a soubory zejména v 50. a 60. letech. Na repertoáru měl amrickou country, ale i francouzské lidovky a šansony Brela, Brassense či Becauda s českými texty; zpíval i písně Karla Hašlera, kuplety z kabaretu Červená sedma a písně z Osvobozeného divadla. 

V následujícím desetiletí dostal zákaz vystupování vysílání, a začal tak vyučovat šansonový zpěv na konzervatoři v Praze. To byla také doba, kdy se manželé začali začal ještě intenzivněji věnovat překladatelství; některé z jejich prací však musely vyjít pod krycím jménem. Literatuře se dál věnovali i po listopadu a za tu dlouhou dobu do jejich portfolia postupně přibyli  Joseph Conrad, Stefan Zweig, John Updike a Philip Roth.

Až do 80 let musel Pellar čekat na své první album, ale například ještě předloni vystoupil na Open Air Music Festivalu Trutnov.

Od počátku 50. let účinkoval také ve filmu, hrál například ve snímcích Zaostřit, prosím! (1956) Opera ve vinici (1981) a Helimadoe (1993).  Uplatnil se i v rozhlasových hrách. Před dvěma lety mu vyšly paměti s kaiínarovským titulem Nejdřív se musíte narodit...

 

Právě se děje

Další zprávy