Zemřel John Updike, kronikář středostavovského sexu

Kultura Kultura, Red Kul
28. 1. 2009 9:40
Spisovatel podlehl v 76 letech rakovině plic

Beverly Farms, USA - Ve věku 76 let zemřel americký básník a spisovatel John Updike. Autor, jenž slovy recenzentů zachytil americkou střední třídu v její každodennosti, průměru a anonymitě, podlehl rakovině plic, informoval zpravodajský server The New York Times s odvoláním na Updikeova vydavatele Alfreda A. Knopfa.

Jeden z těch, o kterých se každoročně mluvilo v souvislosti s Nobelovou cenou za literaturu, publikoval za svoji kariéru více než 50 knih, za něž získal řadu ocenění včetně dvou Pulitzerových cen.

Králík utíkal čtyřicet let

Mezi mediálně nejznámější patří Čarodějky z Eastwicku, které byly s úspěchem také zfilmovány. Ve snímku, jenž byl nominován na dva Oscary, excelovali Jack Nicholson, Cher, Susan Sarandonová a Michelle Pfeifferová. Nejsou ale jeho knihou typickou.

Zájem čtenářů i kritiky si Updike vydobyl hned svým druhým románem Králíku, utíkej! z roku 1960, ke kterému doplnil v desetiletých intervalech další tři díly. Hlavní postavou série je Harry "Králík" Angstorm, bývalý hráč basketbalu, jenž se potácí s nejistotami a zmatky doby, mezi odpovědností a svobodou, a nakonec u něj většinou vítězí vina a povinnost.

Foto: Aktuálně.cz

Jeho příběhy Updikeovi sloužily coby kronika americké střední třídy v druhé poloviny 20. století: jejich manželství a rozvodů, stejně jako rasových předsudků, kompromisů i ekonomického vzestupu.

To vše na pozadí doby od poválečné konjunktury přes revoluční šedesátá léta až po Reaganovu vládu. Sám Updike jednou popsal své životní téma právě slovy "americké maloměsto, protestantská střední třída".

Neopominutelnou součást Updikeovy prózy tvoří povídky. Významnou součástí jeho románové tvorby jsou dvě autobiograficky laděné knihy o vztahu rodičů a dětí, Kentaur (1963) a O farmě (1965).

Krásně nemravná kniha

Nemenší popularitu my vynesly knihy o životě na maloměstě, respektive o tom, co se děje za dveřmi ložnic na maloměstech. Skandální pověst si získalo otevřené zobrazení sexuálních vztahů v románu Dvojice (Couples) - bestseller z roku 1968 byl popisován slovy "nejlépe napsaná nemravná kniha od dob Dekameronu".

"Dokázal s neobyčejnou jazykovou a kompoziční vynalézavostí propojit tradici realistického románu s postupy modernistické prózy, což mu vyneslo označení experimentální realista. Příkladem je právě Kentaur, kde spojil příběh všedního dne s průhledy do řecké mytologie," píše o autorovi server www.iliteratura.cz.

Naopak k výhradám adresovaným jeho tvorbě patřila hlavně "upsanost, přetížený styl plný metafor a vyumělkovaných frází".

Spisovatel několikrát navštívil Československo; poprvé v roce 1964 při cestě po zemích východní Evropy. Z návštěvy v polovině 80. let, kdy se na americké ambasádě setkal s několika spisovateli z disentu, čerpal inspiraci k jedné z povídek.

V 90. letech vydal Updike trojici románů: Paměti Fordovy vlády, Brazílie a Ke konci času. V postmoderním románu Gertruda a Claudius (2000) zpracoval příběh Shakespearových postav, který předcházel ději zachycenému v Hamletovi.

Své krédo, že spisovatel "měl být s to napsat cokoli, od sonetu po kázání - nebo být ochoten to zkusit", doložil v románu Terorista, jenž v reakci na Ameriku po 11. září 2001 sleduje muslimského mladíka, který vyrůstá v chudé předměstské čtvrti New Yorku a dochází k tomu, že terorismus je jediným východiskem z pasti jeho života.

 

Právě se děje

Další zprávy