Začal knižní veletrh v egyptské Káhiře

čtk
18. 1. 2006 11:30
Káhira - Kulturní různorodost, globalizace a dopad technologické informace na mládež je tématem 38. knižního veletrhu v Káhiře.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Profimédia

Největší událost svého druhu v arabském světě by podle očekávání měla přivítat čtyři miliony návštěvníků, což je velmi vysoký počet vzhledem k tomu, že za celý loňský rok bylo v Egyptě vydáno pouze necelých šest desítek titulů.

Do 3. února v Káhiře vystavuje literární, kulturní i vědecké novinky 623 vydavatelství ze 32 zemí. Zároveň hledají nové trhy i čtenáře pro své knihy. Ovšem mezi 65 miliony obyvatel Egypta je jen poměrně málo těch, kteří mají zájem o četbu. Podle agentury EFE je pro mnohé Egypťany veletrh pouze záminkou pro procházku ve městě, kde je nedostatek veřejných prostor pro trávení volného času.

Ačkoliv novinek z dílen egyptských vydavatelů je tradičně jen hrstka - v loňském roce bylo v Egyptě vydáno 25 románů a 33 děl literatury faktu - rok za rokem se veletrhu účastní větší počet vydavatelů v arabštině ze zemí regionu. Letos se představuje 106 vydavatelů z arabských zemí, tedy o 58 více než loni, říká ředitel egyptské knižní organizace Násir Ansari.

Od prvního ročníku veletrhu v roce 1969 se stal také fórem pro
politické, společenské, kulturní a někdy i náboženské diskuse. Ta letošní se bude týkat, kulturní různorodosti a vlivu technologických informací.

Organizátoři si však podle Ansariho letos kladou ještě jeden cíl: reformovat veletrh takovou měrou, aby byl srovnatelný s podobnými událostmi ve Francii nebo v Německu. Poukázal na to, že veletrh překračuje meze literatury i hranice arabských zemí. "Existuje velký zájem o vytváření kulturních svazků mezi arabskými zeměmi a (nearabským) zahraničím," poznamenal.

Letošním čestným hostem káhirského veletrhu je Německo, které ve zvláštním pavilonu představí přes 800 nových titulů.

 

Právě se děje

Další zprávy