Vesmír je průvodce nejen pro romantiky

Josef Tuček
15. 9. 2006 9:30
Praha - Ležet na břiše, a cestovat přitom hlubinami vesmíru. Pak zvednout hlavu a oslňovat společnost tím, co víme o obloze . Uvnitř: GALERIE .
Foto z knihy Vesmír
Foto z knihy Vesmír | Foto: Euromedia - Knižní klub

To všechno nabízí čtenářům nová obrazová encyklopedie Vesmír. Její čtení na břiše se v tomto případě logicky vnucuje, protože je to příjemný způsob, jak strávit dlouhý čas nad obsáhlou a těžkou knihou.

A vytahovat se ve větší či zcela intimní společnosti znalostmi o tom, co je vidět na nebi, pak vskutku není těžké. Encyklopedie mimo jiné popisuje, jaká souhvězdí jsou který měsíc dobře vidět; stačí si to do večera zapamatovat...

Největší jednoaparátový radioteleskop na světě měl průměru 305 metrů.
Největší jednoaparátový radioteleskop na světě měl průměru 305 metrů. | Foto: Euromedia - Knižní klub

Encyklopedii právě vydalo nakladatelství Euromedia - Knižní klub a ve středu ji pokřtil astrofyzik a předseda Učené společnosti České republiky Jiří Grygar. Dílo pro britské nakladatelství Dorling Kindersley sepsal tým pod vedením renomovaného profesora kosmologie z Cambridgeské univerzity Martina Reese. Jiří Grygar pak při křtu ocenil práci překladatelů do češtiny.

Kniha srozumitelně a s množstvím přehledných ilustrací vysvětluje současné znalosti o tom, jak vznikl vesmír, proč svítí hvězdy ("vyhřívá" je jaderná fúzní reakce) a co víme o naší sluneční soustavě i o nově objevovaných planetách daleko za jejími hranicemi.

Knižní klub už v minulých letech vydal obdobné encyklopedie; rovněž je připravily týmy uznávaných odborníků tak, aby byly srozumitelné a měly co říct širokému spektru čtenářů. Nejvíc se zatím prodává publikace Zvíře, která shrnuje zoologické poznatky, čtenáři si už koupili ke sto tisícům výtisků.

Další dvě encyklopedie s názvy Země a Česko překročily třicet tisíc prodaných výtisků. O encyklopedii Člověk dosud projevilo zájem 23 tisíc kupců a letos na jaře vydaná kniha Rostliny si zatím našla deset tisíc majitelů.

Argyre - třetí největší kráter na Marsu.
Argyre - třetí největší kráter na Marsu. | Foto: Euromedia - Knižní klub

První vydání encyklopedie Vesmír má 27 tisíc výtisků  a ukáže se, jestli budou následovat další dotisky. Cena výpravé bichle samozřejmě není nízká: 1399 korun pro běžného kupce, o 400 korun méně pro členy Knižního klubu. Ale Vánoce, ideální čas na takové publikační počiny, se blíží.

Encyklopedie je navzdory časově náročnému zpracování poměrně aktuální. Zachycuje například i lednový návrat sondy Stardust, která chytala kosmický prach za kometou Wild 2. Avšak vývoj astronomie jde někdy rychleji než běží tiskařské stroje.

Pluto, vesmírný objekt o hmotnosti čtvrtiny našeho Měsíce, byl hlasováním na kongresu Mezinárodní astronomické unie v srpnu v Praze vyřazen ze seznamu planet naší sluneční soustavy.

To se stalo dva měsíce poté, co šla encyklopedie Vesmír do tisku - nicméně ke cti jejích autorů je nutné přiznat, že to předvídali. O tomto vzdáleném kosmickém útvaru píšou, že by bychom jej neměli považovat za planetu, ale spíše za největší objekt Kuiperova pásu kometárních těles. Jak se ostatně mezitím stalo...

Jeden z nejneobvyklejších objektů v Mléčné dráze - mlhovina s příznačným názvem Červený obdélník.
Jeden z nejneobvyklejších objektů v Mléčné dráze - mlhovina s příznačným názvem Červený obdélník. | Foto: Euromedia - Knižní klub

Kdo teď po nahlédnutí do encyklopedie vyrazí pod noční nebe, nepřekvapí ho, že je právě nejlepší období roku pro pozorování souhvězdí Kozoroha. Zapůsobit na doprovázenou osobu se dá rovněž informací, že je zrovna dobře vidět souhvězdí Cefeus a jeho nejslavnější hvězda Delta Cephei.

Cestovatele-romantiky  by neměl zaskočit ani pobyt na jižní polokouli: tam je zrovna hezky vidět letní trojúhelník tvořený hvězdami Altair, Vega a Deneb, a pak také hvězdy Alfa a Beta Centauri.

Při nejistotě se dá nahlédnout do encyklopedie otevřené na aktuální mapě oblohy. Ale to už by bylo po romantice...

 

Právě se děje

Další zprávy