Vemte si zbytky mého těla, píše vězeň z Guantanáma

Hej
23. 6. 2007 10:00
V USA jdou na trh básně z americké věznice
Cesta na Guantanamo
Cesta na Guantanamo | Foto: Aktuálně.cz

Washington - Americký vydavatel oznámil, že chystá k vydání básně, které napsali vězni z nechvalně známé věznice Guantanámo. Básně vyškrabávali na plastové kelímky nebo psali zubní pastou.

Sbírku Básně z Guantanáma: řeč zadržených vydá nakladatelství univerzity v Iowě; obsahovat bude 22 prací od 17 vězňů z americké základny na Kubě, kde Američané zadržují osoby podezřelé z terorismu.

Práce shromáždili dobrovolní právníci zadržených, vyjdou přeložené do angličtiny poté, co je pečlivě prozkoumalo americké ministerstvo obrany. Většina jejich autorů stále zůstává za zdmi vězení.

"A většina z nich předtím poezii vůbec nepsala," říká o autorech editor knihy Marc Falkoff, profesor práva z Illinois a zástupce sedmnácti guantanámských vězňů.

"Snaží se pochopit svou situaci, řada z nich tam hodně přemýšlí o sobě i spravedlnosti," říká Falkoff. "Jejich básně vyjadřují deziluzi z Ameriky, vztek a hodně smutku po domově."

Jedna z prací, "báseň smrti" od třiatřicetiletého Bahrainiho Jumah al-Dossariho, evokuje jeho zážitek z  roku 2002.

Take my blood.
Take my death shroud and
The remnants of my body.
Take photographs of my corpse at the grave,
lonely.
Send them to the world,
To the judges and
To the people of conscience,
Send them to the principled men and the fair-minded
.

Cesta na Guantanamo
Cesta na Guantanamo | Foto: Aktuálně.cz

"Myslíme si, že je moc důležité, aby se to vydalo," říká Allison Thomas z univerzitního nakladatelství, kde kniha v srpnu vyjde v 5000 výtiscích. "Cítíme, že plníme hlavní účel všech podobných institucí. Podpořit závazek k určitým cílům a přinést veřejnosti povědomí o tom, na čem závisí demokracie," řekla AFP.

Spojené Státy na Guantanámo umístily skoro 800 osob zadržených od roku 2002. Na základně stále zůstává 380 z nich, mnoho dalších bylo propuštěno, aniž byli obviněni.

Podle Falkaffa zadržení nepsali básně s tím, že by doufali v jejich vydání. "Vydání pro veřejnost znamená možnost poznat zadržené," říká. Zisk z prodeje básnických sbírek půjde na konto Centra pro ústavní práva, které se ujalo případů zadržených.

 

 

Právě se děje

Další zprávy