Věkový limit padl, Chalupeckého cena už nebude jen pro umělce do 35 let

ČTK ČTK
13. 9. 2023 5:07
Věkový limit padl, Chalupeckého cena už nebude jen pro umělce do 35 let

Od příštího ročníku budou moci Cenu Jindřicha Chalupeckého získat umělci bez ohledu na věk. Porota také namísto současných pěti laureátů vybere vždy jen tři. Ve středu to oznámili pořadatelé, kteří dosud volili mezi výtvarníky mladšími 35 let.

Cena udílená od roku 1990 z podnětu bývalého prezidenta Václava Havla, básníka a výtvarníka Jiřího Koláře i malíře Theodora Pištěka doznala změn už dříve. Původně dvoukolová soutěž byla na základě dohody účastníků s organizátory transformována v méně soutěžní podobu. Dříve mívala vítěze, poslední roky se jejími držiteli stávají všichni finalisté. Zrušením věkového limitu 35 let bude cena dle pořadatelů inkluzivnější. Snížením počtu laureátů na tři se zároveň stane srozumitelnější pro širokou i odbornou veřejnost, věří představitelé udílející Společnosti Jindřicha Chalupeckého.

Výstavu letošních laureátů, jimiž jsou Kryštof Brůha, Lenka Glisníková, Petra Janda, Gabriela Těthalová a kolektiv Stony Tellers, bude od 1. listopadu hostit ostravská galerie Plato.

 

Právě se děje

Další zprávy