Ve Vinohradském se svlékli - Do naha!

Jana Budařová
10. 12. 2005 0:30
Recenze - Divadlo na Vinohradech se po letech vrací k hudebnímu žánru.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Profimédia

Pražská divadelní scéna je čtvrtou v pořadí, která českým divákům nabízí muzikál Terrence McNallyho a Davida Yazbeka Donaha!

Na základě zvláštní dohody s producentskou společností se Donaha! realizovalo během jednoho roku v Uherském Hradišti, Liberci a Pardubicích. Žánrem spadá do módní vlny divadelních produkcí, tzv. "moviecals" (z anglického spojení slov movie a musical), nebo-li  muzikálových úprav filmových scénářů.

Libreto vzniklo na základě stejnojmenného britského filmu o propuštěných dělnících, kteří se pokouší vyřešit svou finanční krizi a vydělat balík peněz striptýzovým show. Vsadí vše na to, že jejich ženy raději uvidí normální muže než "namakané" profesionální striptéry. A navíc půjdou opravdu donaha!

Na první pohled banální příběh je ve skutečnosti mozaikou osudů šesti mužů, kteří se kromě ztráty zaměstnání musí vyrovnat i s pochroumaným mužským egem. Bez práce, bez peněz ztrácí svou hrdost a pozici živitelů rodiny. Hybnou pákou děje je postava Jerryho.

Touto rolí vstupuje na vinohradskou scénu nový člen souboru Filip Blažek, který mohl využít svých zkušeností z muzikálů Krysař, Galileo či Tajemství. Jerry stojí za nápadem založit striptýzovou skupinu, aby se dostal z existenční krize. Potřebuje nutně peníze, jinak se nebude moci dále podílet na výchově svého syna.

Blažek zdůraznil Jerryho výbušnou povahu, aniž by tím popřel druhou tvář Jerryho osobnosti coby milujícího otce.  Jerryho protipólem, tedy tím, kdo se raději nechá do všeho tlačit, je Dave Michala Novotného.

Další role dobromyslného tlouštíka se srdcem na dlani a věčně prázdným žaludkem pro mladého herce, který by si někdy zasloužil i dramatičtější roli. Michal Novotný si pohrává především s Daveho sebeironickými komentáři.

Šestici striptérských nováčků posiluje Pavel Batěk coby uťápnutý Malcom, pohybově expresivní Daniel Bambas  jako potřeštěný Ethan a ze starší generace vinohradských herců Ladislav Frej a Pavel Rímský.

Příležitost k parádním pěveckým a pohybovým číslům dostala ženská polovina souboru, především Barbora Munzarová a Simona Postlerová. Role světem protřelé klavíristky a nadšené podporovatelky striptérské šestice připadla Jiřině Jiráskové (v alternaci s Janou Hlaváčovou).

Vinohradský soubor se na muzikály nespecializuje. Jistá míra neučesanosti je vzhledem k námětu oprávněná, neřku-li vítaná. Šestice statečných musí překonat nejen ostych, ale i svou nešikovnost. Pokud nejste prudérní, chcete se pobavit a na vlastní kůži pocítit, jak na vinohradskou scénu zavál svěží vzduch, neměli byste si muzikál Donaha! nechat ujít.


Divadlo na Vinohradech Praha; Terrence McNally, David Yazbek Donaha!
režie: Radek Balaš, scéna: David Marek, kostýmy: Jolana Schofieldová-Izbická,  dramaturgie: Jolana Součková

 


 

 

Právě se děje

Další zprávy