Ve čtvrtek budou předány baletní ceny

ČTK
31. 1. 2006 11:30
Praha - Sólista baletu Národního divadla Jiří Kodym se stane dalším laureátem Philip Morris Ballet Flower Award.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Profimédia

Ocenění je určeno nejlepšímu tanečnímu umělci v oboru klasického baletu a Kodym je převezme ve čtvrtek před slavnostním večerem Balet Gala v historické budově Národního divadla.

Vedle hlavní ceny Květ baletu se udílí titul Poupě baletu, který je určen mladým umělcům, již na sebe výrazně upozornili v prvních letech svého profesionálního angažmá. Ze 13. ročníku soutěže si jej odnese letos dvaadvacetiletá Andrea Smejkalová, členka baletního souboru Národního divadla v Brně. Hlavní cena je spojena s odměnou 250 tisíc korun, menší s 50 tisíc korun.

Kodyma mohou diváci nyní vidět v titulní roli baletu Oněgin Johna Cranka. V této roli vystoupí i ve čtvrtek, kdy zatančí Pas de deux s Terezou Podařilovou.

Večer nazvaný Balet Gala aneb Setkání v Praze se letos uskuteční potřetí. Vystoupí na něm čeští tanečníci, kteří působí ve významných světových baletních souborech, i zahraniční umělci.

Domácí scénu v programu zastoupí vedle Kodyma také první sólisté souboru Tereza Podařilová a Alexander Katsapov a Klára Kutilová. Daria Klimentová přijede reprezentovat Anglický národní balet, Jan-Erik Wickstrom Královský švédský balet. Düsseldorfský balet zastoupí Suzanne Kaicová, Michal Matys, Andrea Kramešová a Filip Veverka. Tančit budou také Lukáš Slavický z Bavorského státního baletu Mnichov či Mário Radačovský z Velkého kanadského baletu Montreal.

Philip Morris Ballet Flower Award byla poprvé udělena ve Finsku v roce 1977; v Česku se předává od roku 1993.

 

Právě se děje

Další zprávy