V Motole se lidé rozloučili s Pavlem Vondruškou

Kultura ČTK Kultura, ČTK
17. 2. 2011 13:21
Dirigent a cimrmanolog zemřel ve 85 věku let
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Krematorium v Praze-Motole se ve středu po poledni zcela zaplnilo smutečními hosty, kteří přišli na poslední cestě vyprovodit oblíbeného herce a muzikanta Pavla Vondrušku. Zemřel 5. února ve věku 85 let.

S projevem vystoupil jménem vedení Národního divadla v Praze Bedřich Gregorini, neboť Vondruška více než dvě desítky let vedl jako dirigent činoherní orchestr české první scény. Za soubor populárních cimrmanologů připojil několik vět Zdeněk Svěrák. Členem Divadla Járy Cimrmana se Vondruška stal už v roce 1969 a během čtyřiceti let se objevil ve 13 z patnácti her - naposledy začátkem loňského roku.

Pavel Vondruška se narodil 15. listopadu 1925. Po válce nastoupil na konzervatoř a později na Hudební fakultu Akademie múzických umění. Chtěl se stát dirigentem, ke konci studií byl korepetitorem v Národním divadle. Dirigenta dělal také v Moravské filharmonii v Olomouci, v opeře Státního divadla Ostrava a v Hudebním divadle Karlín.

Díky své popularitě cimrmanologa se často objevoval i ve filmu a televizi - celkem ztvárnil téměř sedmdesát menších rolí. Do svých Postřižin, Slavností sněženek a snímku Obsluhoval jsem anglického krále ho obsadil i režisér Jiří Menzel.

"Já jsem s ním hrál i na jevišti, když jsem byl krátce členem souboru Járy Cimrmana. Měl jsem ho rád, byl to něžný a jemný člověk, člověk neobyčejně inteligentní, mistr v luštění křížovek a jazykově velice nadaný. Přitom byl velice pokorný a laskavý," řekl Menzel.

Pavel Vondruška zemřel na následky zranění, které utrpěl o Vánocích, kdy jako průvodce zahraničních turistů spadl ve Stavovském divadle do orchestřiště. Podle mluvčího činohry české první scény Tomáše Staňka klasifikovala policie úraz jako nešťastnou náhodu.

Čtěte také:
Cimrmany opustil další člen, zemřel Pavel Vondruška

 

Právě se děje

Další zprávy