V Komedii uvedli opožděnou premiéru

23. 12. 2005 9:30
Praha - Poslední novinkou roku v pražském Divadle Komedie byla včera večer odložená premiéra inscenace hry Slawomira Mrožka Emigranti.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Profimédia

Umělecký tým - režisér Dušan David Pařízek a herci Karel a Marian Rodenovi - tímto projektem navázali na úspěšnou spolupráci z loňska, kdy uvedli premiéru adaptace románu Thomase Bernharda Staří mistři. Po roce a půl má na kontě bezmála 50 repríz.

Hra v překladu Ericha Sojky je doplněna projekcí s názvem Kája a Mařík za mlada, v níž účinkuje Karel Roden st.

Významný polský dramatik a prozaik Slawomir Mrožek, mistr grotesky, absurdního přehánění a parodie, svedl v tomto textu dohromady dva emigranty se společným osudem. Intelektuál, který utekl za svobodou, je nucen sdílet sklepní byt s typickým "proletářem", jehož jedinou motivací k emigraci byla vidina blahobytu.

Rozdílnost jejich povah, ideálů či životních postojů však postupně ustupuje do pozadí. Emigrace je pro ně vězením a život v cizí zemi spojí jejich osudy. Svět se začíná scvrkávat do stísněného prostoru dobrovolně sdílené cely. Iluze, které oba aktéry vedly k útěku z rodné země, postupně padají a jejich permanentní střety mají překvapivé vyústění: pocit osamění sbližuje i lidi, mezi nimiž zeje zdánlivě nepřekonatelná propast.

První reprízy nové inscenace se v Komedii uskuteční 27. a 29. prosince.

Když na jaře 1999 uvedlo bratislavské Studio S Emigranty v pražském Gongu a zahájilo tak přehlídku Mrožkových her, autor se večera osobně zúčastnil. V Porubjakově nastudování ztvárnili tehdy titulní role Marián Labuda a Milan Lasica. Mrožek patří k nejhranějším polským autorům na českých jevištích. Od roku 1963 žil postupně v Itálii, Francii a v Mexiku, v roce 1968 veřejně
ostře protestoval proti okupaci Československa. V polovině 90. let se vrátil do Polska.

 

Právě se děje

Další zprávy