V Dlouhé se pokusí létat s Chagallem

kul, ČTK
13. 1. 2007 10:00
Praha - Z potrhaného vojenského balónu si chtěli ušít košile, ale balón se s nimi vznesl a teď letí nad Balkánem.
Foto: Divadlo v Dlouhé/J. Čejka

Jednoduchá situace uvozuje hru Jordana Radičkova Pokus o létání. Na dnešní večer ji připravilo v režii Jana Borny Divadlo v Dlouhé.

Let je nejenom splněním verneovského snu o pěti nedělích v balónu, ale také obrazem pro snahu člověka povznést se sám nad sebe a podívat se na rodnou krajinu s náležitým odstupem. To všechno při střídání reality a snového světa ve vyprávění pábitelských figurek.

Foto: Divadlo v Dlouhé/J. Čejka

"V Pokusu o létání se prvky zcela reálné mísí s fantazijními, a to úplně svobodně - jako na Chagallových obrazech. Přitom autor popisuje základní lidskou touhu vzlétnout, která může být metaforou pro spoustu lidských činností," říká Jan Borna.

Scénu k nové inscenaci navrhl Jaroslav Milfajt, kostýmy jsou dílem Petry Goldflamové Štětinové. Hudbu složil Milan Potoček, inspiroval se přitom balkánskou dechovkou a herci ji budou hrát živě na jevišti: museli se proto i s basou vejít na omezenou plochu jeviště zpodobňující balónový koš.

Jordan Radičkov (1929-2004) je jako nejpopulárnější bulharský autor minulého století dobře známý českým divákům a čtenářům - hru Sníh se smál, až padal uvádělo v roce 1975 pražské Národní divadlo, jeho Mela a Košíky se hrály v Liberci. Mezi beletristická díla patří Střelený slabikář, Cirkulárka nebo Všichni a nikdo.

Foto: Divadlo v Dlouhé/J. Čejka

Sám Borna, který je držitelem Ceny Sazky a Divadelních novin za režii a scénář Kabaretu Prévert-Bulis, přiznává, že při volbě současného titulu pátral v paměti.

"Vzpomněl jsem si na inscenaci jeho Lyžařiny, kterou jsem kdysi viděl v Brně," říká s tím, že si dost překazil plány, původně chtěl inscenovat text s ohledem na ženskou část ansámblu. Nepovedlo se, "nakonec jsme skončili u inscenace, kde hraje patnáct kluků a jenom jedna herečka," dodává režisér a umělecký šéf Divadla v Dlouhé.

Po dnešní premiéře čeká divadlo scénické čtení hry Jáchyma Topola Cesta do Bugulmy, režisérka Hana Burešová začne zkoušet Senekovu Faidru a koncem května bude mít premiéru Shakespearův Titus Andronicus, kterého v překladu Martina Hilského nastuduje Ivan Rajmont.

 

Právě se děje

Další zprávy