V Česku vyšla první historie světového komiksu

kul
20. 6. 2007 16:40
Autor už plánuje knihu o domácích počinech
Foto: Archiv

Praha Po sedmi letech práce vydává novinář a mediální expert Milan Kruml knihu, která shrnuje historii světového komiksu. Je první takovou publikací, která se na zdejším knižním trhu objevila.

Navíc z pera domácího tvůrce, který může zohlednit popkulturní průrvu způsobenou komunistickým režimem, i fakt, že se na komiks coby médium u nás dodnes hledí s nedůvěrou.

"Doufáme, že vydáním zčásti splatíme dluh vůči českým čtenářům," říká Václav Dort, ředitel nakladatelství Comics Centrum, které knihu vydalo.

Historie komiksu jako svébytné součásti literatury a umění se začala psát přibližně před sto lety. Přesné datum však podle Krumla neexistuje. "Jedni historikové uvádějí první otištěný obrázek v novinách, druzí zase chvíli, kdy se v textu objevily bubliny, jiní se dokonce vracejí do historie a za první komiksy označují daleko starší kresby, které naznačují nějaký příběh," říká autor knihy.

Velký rozdíl v historiografických pracích je mezi odborníky v USA a Evropě; navzájem se příliš neuznávají. Jedno však mají společné: pracují s popisem masové kultury a popkultury druhé poloviny 20. století, kterou české prostředí nezažilo.

Foto: Archiv

Proto se Kruml rozhodl zpracovat vlastní publikaci, kde mnoho z toho, co čtenář na Západě má zažito, musí být pro českého čtenáře vysvětleno. Komiks, grafický román,  byl totiž dlouhá léta před rokem 1989 v tehdejším Československu i v dalších zemích východního bloku odstrkován.

Komunističtí ideologové jej v 50. letech označili za nástroj buržoazní propagandy podobně jako detektivky. Zatímco ty v liberálnějších 60. letech slavily návrat na scénu i proto, že tehdejší režim pochopil jeho možné využití k propagandě, český komiks od roku 1948 ztratil na dlouhých čtyřicet let kontakt se světem.

Nepomohla mu ani komiksová podoba Třiceti případů majora Zemana od Káji Saudka (seriál byl po čtvrtém dílu v Pionýrské stezce zastaven) či sporadické pokusy v časopisech (nedokončený Asterix v Sedmičce pionýrů, Lips Tulian v Mladém světě, zadní strana časopisu ABC či jediný komiksový titul Čtyřlístek).

Po Stručných dějinách komiksu plánuje Kruml připravit publikaci o komiksu v českém prostředí. Některé dějinné úseky ovšem budou velmi stručné, popřípadě se za kapitolou o uvedení prvního dílu nového komiksu objeví kapitola s názvem Zakázáno.

Stručné dějiny komiksu stojí 699 korun, obálku speciálně pro nakladatele vytvořil slavný komiksový autor Bryan Talbot, jehož knihy Comics Centrum vydává.

 

Právě se děje

Další zprávy