V brazilském muzeu teď mají místo Picassa jen hever

tsc
21. 12. 2007 12:30
Zmizely dva obrazy odhadem za 100 milionů dolarů
Foto: Reuters

Sao Paulo - Dva vzácné obrazy, Portrét Suzanne Blochové z roku 1904 z tzv. Picassova modrého období a Pěstitel kávy (1939) brazilského malíře Cándida Portinariho, byly ukradeny ve čtvrtek kolem páté hodiny ranní místního času ze Saopaulského Muzea umění.

Obě plátna patřila k tomu nejcennějšímu, co saopaulské muzeum ve svých sbírkách má. Jejich hodnota je vyčíslena na 100 milionů dolarů.

Zloději, kteří přišli hlavním vchodem, když ho nehlídala stráž, přesně věděli, co chtějí. Akce jim zabrala maximálně čtyři minuty, na místě zanechali jen nářadí včetně hydraulického zvedáku. 

Muzeum je uzavřeno, dokud policisté nezajistí všechny stopy.  Bezpečnostní kamery ukázaly, že akce jim zabrala sotva tři minuty

Terčem zlodějů se instituce stala i před dvěma měsíci, loupež se však nevydařila. Lupičům se sice povedlo přemoci ostrahu, do druhého patra, kde je sbírka umístěna, se však už nedostali.

Muzeum je považováno za jednu z nejhezčích staveb v největším brazilském městě, bylo otevřeno v říjnu 1947. Jeho sbírka, která byla obohacena o díla, jež jejich majitelé odvezli z Evropy za druhé světové války, je považována za jednu z nejvýznamnějších na jižní polokouli vůbec.

 

 

Právě se děje

Další zprávy