Umělec je přítomnost, říká dokument o Marině Abramović

Kultura Kultura
15. 6. 2012 16:26
Civilní život a umění je u performerky Abramović totéž
Marina Abramovic pózuje s rakouským vyznamenáním
Marina Abramovic pózuje s rakouským vyznamenáním | Foto: Reuters

New York - Díla performerky Mariny Abramovićové často zprostředkovávají videa. Vzhledem k charakteru její tvorby to většinou ani není jinak možné. Nyní se však postava Srbky samotné stala jeho objektem a vznikl o ní dokument The Artist Is Present (česky Umělec je přítomnost) pojmenovaný podle dva roky staré retrospektivy v newyorském Muzeu moderního umění.

Umělkyně, často titulovaná přívlastkem kontroverzní, záměrně vytváří situace s určitým myšlenkovým přesahem. Na Benátském bienále tak očišťovala množství kravských kostí a pohrávala si tím mimo jiné s odvěkou rolí neemancipované ženy. Jindy dala publiku k dispozici sadu mučicích nástrojů a volnost k jejich používání na svém těle, čímž se s kousavostí dotkla problematiky sadomasochistických choutek i lidskému ubližování jako takovému. S partnerem a spolupracovníkem se zase se záměrně přehnanou velkolepostí rozcházela na Velké čínské zdi tím způsobem, že každý kráčel z jednoho jejího konce, aby se oba uprostřed střetli pouze pro kvůli vyslovení slova Sbohem.

Dokument The Artist Is Present chce ukázat nejen způsob tvorby, ale zároveň přibližuje Marinu Abramović o něco civilněji - její smysl pro humor, charisma, kruh přátel a blízkých nebo způsob jejího vypořádávání se se statusem globálního fenoménu.

„Už od malička jsem byla cílevědomá a teď je to vidět jasněji než kdy předtím. Všeho ostatního (kromě vlastních performancí, pozn. red.) jsem se vzdala. Nemám manžela ani nikoho dalšího, žádné děti, rodina, nic, jenom jeden bratr, který žije v Bělehradě," prohlašuje o sobě šestašedesátiletá performerka.

Foto: Aktuálně.cz

Otázka „Je tohle umění?" její tvorbu provází už od sedmdesátých let, kdy si pozornost doslova vykřičela. Jedním z jejích děl totiž představovalo společný křik Abramovićové a jejího tehdejšího přítele, dokud to hlasivky nevzdaly. Dnes už nicméně je považována za globální fenomén a sama sebe označuje za matku performativního umění.

„Zpočátku jsem byl skeptický," říká režisér dokumentu Matthew Akers. „Můžu ale všechny ujistit, že tohle je umění. Výrazně ovlivnila mnoho dalších lidí, byl jsem toho svědkem," dodává filmař, který měl při natáčení volnou ruku a kterému performerka během pár dní dala klíče od jejího domu s prohlášením, že do jeho práce nebude nijak zasahovat.

Dokument je aktuálně uváděn do amerických kin, část tvorby Abramovićové ale bude k vidění i v Česku. Její video bude součástí výstavy Tváře v Rudolfinu, která prostřednictvím videoartu zkoumá tvář jako obrazové médium.

Aktuálně se umělkyně chystá na divadelní turné s experimentální operou The Life and Death of Marina Abramović (česky život a smrt Mariny Abramović), v níž hraje Willem Dafoe a na hudbě k níž se podílel Antony Hegarty. Také chce v New Yorku vybudovat umělecké centrum, které by se veřejnost měla učit přemýšlet a jednat podobným způsobem jako umělci.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

 

Právě se děje

Další zprávy